fbpx
Сьогодні
10:40 05 Чер 2024

В Україні відреагували на заяву Китаю щодо його "мирного плану", який нібито підтримали 26 країн

Фото: З відкритих джерел

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на слова міністра закордонних справ КНР Вана Ї про те, що китайський мирний план нібито підтримують 26 країн, а Україна та росія окремо "підтвердили більшу частину змісту" його принципів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресреліз МЗС України.

Як зауважили у зовнішньополітичному відомстві, наступного тижня у Швейцарії відбудеться Саміт миру, де "всі країни, які щиро прагнуть відновлення миру, мають працювати разом над його успішним проведенням, а не докладати зусиль, щоб підважити саміт".

У міністерстві вказали, що Китай "слушно декларує":

  • повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн світу,
  • "налаштованість усіма силами боротися за мир".

"Участь у саміті високого представника КНР могла б стати гарною нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності", підкреслили в українському МЗС.

Відомство також зауважило, що на тлі чотирьох самітів між Китаєм та росією на рівні лідерів, що відбулися з початку повномасштабного вторгнення, це був би важливий сигнал збалансованої позиції КНР.

"Саме Україна, на території якої точиться війна, як сторона, що повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким повинен бути мир. Єдиною справедливою основою для досягнення такого миру є Формула миру президента України Володимира Зеленського", – резюмують в МЗС.

Як повідомляє Bloomberg, після відмови Китаю від участі у Глобальному саміті миру у Швейцарії, міністр закордонних справ країни Ван Ї повідомив, що китайський "мирний план" нібито підтримали вже 26 країн світу.

"Понад два десятки країн висловили підтримку ініціативи Пекіна щодо врегулювання війни, в якій будуть залучені як Україна, так і росія. Проєкт, який говорить, що шлях до миру повинен узгоджуватися зі Статутом ООН, передбачає, що відбудеться другий саміт", – зазначали у дописі.

Ван Ї заявив, що росія та Україна окремо "підтвердили більшу частину змісту" принципів політичного вирішення, які були викладені Китаєм і Бразилією у спільній заяві минулого місяця.

Він конкретно не торкався основної вимоги України, щоб росія вийшла з усієї території, анексованої з 2014 року, до початку будь-яких переговорів. Крім того, президенти України та рф відмовилися вести переговори один з одним.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. 

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає російської федерації.

Варто зауважити, що 31 травня Китай вирішив не брати участь у Глобальному Саміті миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії в червні. Міністерство закордонних справ КНР заявило, що Саміт миру не відповідає всім критеріям, які для подібних майданчиків висуває Пекін.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський на конференції "Діалог – Шангрі Ла" в Сінгапурі порівняв позиції США та Китаю щодо Саміту миру та наголосив, що Китай працює на його зрив.

Своєю чергою у Міністерстві закордонних справ Китаю заперечили причетність до спроб зірвати майбутній Саміт миру.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: