fbpx
Сьогодні
11:59 05 Чер 2024

У посольстві США заявили, що з України більше не випускатимуть чоловіків з подвійним громадянством: в ДПСУ дали пояснення

Фото: Shutterstock

У посольстві Сполучених Штатів в Києві заявили, що з 1 червня Україна скасувала виняток, який дозволяв українським військовозобов'язаним з подвійним американсько-українським громадянством залишати країну. В ДПСУ назвали це повідомлення не коректним та нагадали, що українське законодавство забороняє мати множинне громадянство й такі норми діяли завжди.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву посольства США в Києві, коментар речника ДПСУ Андрія Демченка для РБК-Україна.

Раніше люди з подвійним американсько-українським громадянством могли в'їхати в Україну, а потім виїхати з неї, якщо вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували місце проживання в США.

За інформацією посольства, цей виняток скасований з 1 червня.

"Якщо ви перебуваєте в Україні та не можете покинути країну, сховайтеся на місці та виконуйте всі місцеві розпорядження. Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми настійно рекомендуємо не здійснювати будь-які поїздки в Україну громадянам США віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство… Існує надзвичайно високий ризик, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США", — заявило посольство.

Варто зазначити, що оскільки українське законодавство не визнає подвійного громадянства, то люди з подвійним американським та українським громадянством під час перебування в Україні розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обов'язки громадян України. Тобто чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати країну.

Своєю чергою речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко назвав формулювання, що шириться на різних ресурсах про те, що "українців із подвійним громадянством тепер не випускатимуть із країни", м'яко кажучи, не коректним.

"Вкотре можу зазначити, що в Україні заборонено подвійне громадянство. Навіть якщо громадяни України мають паспорт іншої країни, вони в першу чергу розглядаються виключно як громадяни України й на них поширюються права та обов'язки громадян України", – заявив Демченко.

Він пояснив, що такі норми діяли й раніше.

"І до прикладу на кордоні прикордонники неодноразово виявляли громадян нашої країни, які на паспортному контролі видавали себе за іноземців. Такі громадяни завжди притягуються до визначеної законодавством відповідальності", – зауважив Демченко.

Водночас за його словами, не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

"Раніше такі громадяни України чоловічої статі у віці від 18 до 60 на час воєнного стану також мали можливість виїздити за межі України. Однак зі зміною норм законодавства тепер така можливість для них обмежена", – підсумував Демченко.

Нагадаємо, що Україна володіє інформацією щодо кількості чоловіків, які виїхали за кордон та не повернулися.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: