fbpx
Сьогодні
16:14 05 Чер 2024

Плетенчук заявив, що для військової логістики у росії немає альтернатив Керченському мосту

English version here

Фото: Reuters

Військова логістика російської армії залежить від функціонування Керченському мосту – іншої альтернативи у росії немає.

Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня України Дмитро Плетенчук на тлі заяв у західній пресі, що українська армія готується до ударів по мосту.

"Пам'ятаєте, у них там колись в інфопросторі був проєкт підземного тунелю з Росії до Криму. Я думаю якраз зараз слушний момент почати його будувати, бо інших більш-менш безпечних способів дістатися до Криму, мабуть, у них не залишиться", зазначає офіцер.

Зі слів Плетенчука, міст не витримує логістичне навантаження, а тому у росії змушені шукати альтернативи.

"Морська військова логістика, тобто застосування великих десантних кораблів для них так само закрите. Тому що ці десантні кораблі чомусь вибухають і тонуть в нашому Чорному морі. Вони вирішили, що для цього підійдуть пороми, про які, до речі, було забуто, коли було відкрито Керченський міст. Виходить, що основна логістика військова припадала саме на пороми. Тепер не припадає", пояснив офіцер.

Також, як додає військовий, залізниця, яку росіяни будуть вздовж північного узбережжя Азовського моря на окупованій південній частині України – недобудована.

У представника ОК "Південь" запитали, чи зараз слушний момент для ударів по мосту. Плетенчук відповів, що це "знає обмежене коло людей", а також додав, що "подібні споруди достатньо складні, щоб їх уразити".

Раніше німецьке видання Bild з посиланням на експертів та аналітиків опублікувало матеріал, у якому мова йде про те, що українська армія, ймовірно, готується до того, щоб завдати нового удару по Керченському мосту.

Про це свідчить зокрема нещодавня атака ЗСУ по російських поромах "Авангард" та "Конро Трейдер". Тим часом рух "Атеш", який називає себе партизанським, повідомляє, що російські військові посилюють охорону Керченського мосту – туди звозять додаткові системи протиповітряної оборони.

Що відомо про атаки на Керченський міст

Як відомо, незаконно збудований окупантами Кримський міст зазнав ударів як мінімум двічі.

17 липня цього року, вночі на Кримському мосту пролунали вибухи. Один із прольотом у бік Тамані був зруйнований, а проліт у бік Керчі – пошкоджений.

Джерела ЗМІ у Службі безпеки України розповіли, що ці вибухи були результатом спецоперації СБУ та Військово-морських сил. Міст атакували за допомогою надводних дронів.

У СБУ на цьому фоні нагадали, що норми міжнародного права та правила ведення війни дозволяють перерізати логістичні шляхи супротивника.

Окрім того, 8 жовтня 2022 року на мосту через Керченську протоку стався вибух із подальшою пожежею. Після цього на мосту обвалилася частина автомобільного полотна, рух було перекрито.

Своєю чергою, у СБУ тоді сказали, що росія взагалі далека від реальності щодо розслідування вибуху на Кримському мосту. А вже 23 липня 2023 року Зеленський назвав Кримський міст ціллю, яка має бути нейтралізована.

У росії ж назвали атаку на Кримський міст "терактом", а також заявили, що зможуть полагодити його не раніше листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: