fbpx
Сьогодні
13:25 05 Чер 2024

Українські інженери створили косарки для саперів: у чому рішення

English version here

Фото: Мінекономіки

У рамках першого етапу хакатону "Безпечне поле" дев'ять українських команд розробників представили свої винаходи, що допоможуть саперам ефективно скошувати густу траву на ділянках, які потребують розмінування.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Мінекономіки.

У чому проблема?

Вибухонебезпечними предметами забруднені близько 25% території України, найщільніше замінованими залишаються деокуповані регіони. 

Під час розмінувань станом на квітень цього року загинув 21 працівник Державної служби з надзвичайних ситуацій, ще 87 піротехніків рятувальної служби зазнали поранень.

Варто зазначити, що у теплу пору року особливо небезпечно проводити розмінування через високу траву, адже видимість предметів на землі зводиться майже до нуля.

Яке рішення?

У рамках першого етапу хакатону "Безпечне поле", який організували Міністерство економіки України спільно з Київською школою економіки, дев'ять українських команд розробників представили свої винаходи.

Вони допоможуть саперам ефективно скошувати густу траву на ділянках, які потребують розмінування.

Як це працює?

Команди презентували різноманітні продукти для скошування рослинності, зокрема:

  • Мультиплатформи: універсальні рішення, які можуть бути адаптовані для різних умов і типів місцевості.
  • Роботизовані трактори: автоматизовані машини, що забезпечують безпеку операцій на замінованих територіях.

Ціновий діапазон презентованих виробів варіюється від $5,5 до $19,5 тисяч доларів за одиницю.

Як зазначають у відомстві, окремі розробники мають можливість виготовляти від 30 до 100 косарок на місяць, що дозволяє забезпечити потреби вітчизняних саперів у необхідному обладнанні.

У міністерстві розповіли, що учасники хакатону отримали оцінки та зауваження від журі, до складу якого входили військові фахівці з розмінування. Після доопрацювання, прототипи будуть випробувані в польових умовах.

"За підсумками випробувань і проходження сертифікації, ці машини можуть бути закуплені для потреб саперів як державними структурами, так і приватними операторами протимінної діяльності", резюмували в Мінекономіки.

Нагадаємо, що зірка серіалу "Надприродне" актор Міша Коллінз оголосив збір на машину для гуманітарного розмінування.

"Рубрика" також поговорила з психологом та фахівцями про те, як батькам без стресу для дитини розповісти про вибухівку та що робити в разі її виявлення. Також ділимося корисними ресурсами для батьків і курсами для дітей — зокрема дізналася про те, як у прифронтових громадах Чернігівщини попри складну безпекову ситуацію дітей навчають правил мінної безпеки й чому попри третій рік війни це досі актуально. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Пояснити, а не залякати: як навчити дитину мінної безпеки".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: