fbpx
Сьогодні
12:59 05 Чер 2024

Кабмін готує постанову про відтермінування 17-річним українцям за кордоном приїхати та стати на військовий облік

Кабінет Міністрів готує постанову, яка дозволить 17-річним українцям, які на цей час перебувають за кордоном, отримати відтермінування для взяття на облік у ТЦК до повернення в Україну чи кінця воєнного стану.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram Віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

"Ми в уряді добре розуміємо, що змушувати студентів не мобілізаційного віку їхати в Україну, щоб пройти відповідні процедури, – це лише збільшить навантаження на ВЛК і нічого не допоможе в мобілізації.

Тому, вже розроблено відповідну постанову, зараз вона проходить погодження та найближчим часом буде прийнята. Допризовникам і призовникам, які зараз за кордоном, буде надано відтермінування щодо взяття на облік – або до повернення в Україну, або до кінця воєнного стану", зазначила посадовиця.

Верещук також додала, що юридично в Міністерстві оборони мають рацію, коли кажуть, що 17-річні мають приїхати в Україну та стати на військовий облік, проте на сьогодні тільки перевантажить ВЛК та ніяк не допоможе в мобілізації.

Що відомо про взяття на облік в ТЦК 17-річних українців, які проживають за кордоном

Нагадаємо, що наприкінці 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову № 1487, якою визначив, коли юнаки мають ставати на військовий облік.

Згідно зі змінами, на облік треба стати у рік досягнення 17 років. Громадянин України по досягненню 17-річного віку вже потрапляє на персонально-первинний та персональний військовий облік. Проте військовозобов'язаними чоловіки вважаються з 18 до 60 років і їм заборонено виїжджати за кордон.  

Однак, українські учні, які виїхали за кордон, за чинним законодавством мають до свого 17-річчя повернутися на Батьківщину та отримати приписне до військкомату. Це не означає, що таких юнаків мобілізують.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: