fbpx
Сьогодні
12:30 05 Чер 2024

FT: українці до зими можуть проводити значну частину дня без світла

English version here

Фото: З відкритих джерел

Через російські обстріли українських енергетичних об'єктів, до зими мешканці країни, ймовірно, проводитимуть більшу частину дня без світла.

Про це повідомляє газета Financial Times.

Як зазначають у виданні, перша кампанія повітряних бомбардувань росії взимку 2022-2023 років була спрямована на електричну мережу країни, яку, за словами чиновників та експертів, можна було відносно легко відновити. 

Проте останні обстріли зосереджені на теплових та гідроелектростанціях, які буде набагато складніше і дорожче відремонтувати, відбудувати чи замінити.

"Один український урядовець описав суботній удар (1 червня – ред.) як "руйнівний", тоді як інший зазначив, що, ймовірно, до зими мешканці проводитимуть більшу частину дня без світла", – пише газета.

Що відомо про постачання електроенергії в Україні

Як повідомила посолка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова, з урахуванням ракетних атак, які сталися нещодавно (1 червня – ред.), росія вже знищила 9,2 ГВт української генерації.

У ніч на 1 червня російські загарбники запустили по Україні крилаті ракети Х-101, ракети "Калібр" та ударні безпілотники типу. Ціллю ворога були енергетичні об'єкти у п'яти областях країни.

Станом на 5 червня дефіцит в енергосистемі прогнозується впродовж всієї доби. Ліміти на споживання будуть діяти для кожної області з 00:00 до 24:00.

Обмеження електропостачання пов'язані з дефіцитом в енергосистемі. Зокрема, причиною стало те що українські енергооб'єкти піддалися низці масованих російських ударів. В результаті було зруйновано кілька великих ТЕС та ТЕЦ.

У Міненерго заявили, що додаткові кошти, які отримають енергетики за рахунок підвищення тарифу на електроенергію для населення, будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації.

Окрім того, компанія ДТЕК активно працює над тим, щоб переконати світову спільноту допомогти Україні відновити пошкоджені внаслідок масованих російських атак енергетичних об'єктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: