fbpx
Сьогодні
10:43 04 Чер 2024

В Італії підтвердили передачу Україні другої батареї зенітно-ракетного комплексу SAMP/T

English version here

Зенітна батарея комплексу SAMP/T збройних сил Італії

Італія підтвердила передачу додаткової батареї зенітного ракетного комплексу SAMP/T, що здатен перехоплювати балістичні ракети.

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на міністра закордонних справ країни Антоніо Таяні.

"Ми надішлемо SAMP/T, систему протиповітряної оборони, тобто захисту, про яку нас просила Україна", — заявив очільник італійського оборонного відомства.

Міністр додав, що батарея ЗРК SAMP/T буде передана в межах наступного траншу військової допомоги, який вже готується. Однак, жодних часових рамок він не назвав.

Зенітна батарея комплексу SAMP/T

Зенітна батарея комплексу SAMP/T збройних сил Італії у Кувейті

Нагадаємо, що напередодні у ЗМІ стало відомо, що Італія, ймовірно, надішле другу систему протиповітряної оборони SAMP/T в Україну, у відповідь на прохання Києва щодо більшої допомоги для відбиття російських ракетних атак.

Співрозмовник агентства на умовах анонімності підтвердив інформацію газети Corriere della Sera про те, що Італія готується відправити систему SAMP-T, яка розгорнута в Кувейті, але незабаром має повернутися до Італії. Однак він не назвав терміни доставки.

Варто зауважити, що це єдина система європейського виробництва, яка здатна перехоплювати балістичні ракети. Вона може відстежувати десятки цілей і перехоплювати їх одночасно.

Наразі операторами єдиного європейського комплексу, що здатен повноцінно перехоплювати балістичні ракети, є Франція та Італія. Остання має у своєму розпорядженні всього п'ять батарей, тому передача однієї з них стане значним кроком для країни.

Також, згідно зі статтею, окрім протиповітряної оборони, уряд Італії також планує передати ударне озброєння, а саме партію крилатих ракет Storm Shadow.

Про те, що Італія постачає крилаті ракети до України, стало відомо лише наприкінці квітня цього року. Уряд Італії офіційно не повідомляв про передачу ракет цього типу, але, як вважають деякі західні експерти, передача відбулася без будь-якого оголошення.

Ракета Storm Shadow.

Ракета Storm Shadow. 2003 рік. Ірак. Фото: banthebomb.org

Що відомо про італійський ЗРК SAMP/T 

Італійський варіант системи встановлений на базі вантажівки Iveco M320 або ACTL HD8. Її батарея складається з:

  • чотирьох самохідних пускових установок,
  • самохідної РЛС,
  • пункту управління.

Аналогічно з французькими комплексами, італійський SAMP/T може знищувати:

  • аеродинамічні цілі на відстані 100+ км та на висоті до 25 км;
  • балістичні ракети комплекс перехоплює на відстані до 25 км на такій самій висоті.

Для української армії ця батарея має стати вже другою. На початку 2023 року Італія та Франція спільно зібрали з власних складових одну батарею та передали її Україні для захисту міст та промислових об'єктів від численних російських ракетних ударів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: