fbpx
Сьогодні
09:59 04 Чер 2024

Уперше в історії Мексики на президентських виборах перемогла жінка - кліматологиня та нобелівська лауреатка

Фото: https://facebook.com/ClaudiaSheinbaumPardo

2 червня у Мексиці на президентських виборах вперше в історії країни перемогла жінка – ексмер столиці Мехіко, фізик зі ступенем доктора енергетики, член групи кліматологів ООН, нобелівська лауреатка Клаудія Шейнбаум.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначають, Шейнбаум набрала близько 60% голосів на найбільших виборах в історії Мексики.

Ці вибори стали історичним досягненням у переважно католицькій країні, відомій своєю патріархальною культурою.

Новообрана 61-річна президентка збирається замінити на посаді Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, який йде у відставку. Обрадор є давнім союзником Шейнбаум, чиї програми соціального забезпечення вирвали багатьох мексиканців із бідності, зробивши їхню ліву партію Морена фаворитом в опитуваннях.

"Нашим обов'язком є ​​і завжди буде піклуватися про кожного мексиканця без різниці. Хоч багато мексиканців не повністю згодні з нашим планом, нам доведеться йти в мирі та злагоді, щоб продовжувати будувати справедливу та процвітаючу Мексику", — сказала Шейнбаум у своїй промові.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський привітав Шейнбаум з перемогою.

"Вітаю Клаудію Шейнбаум з переконливою перемогою на президентських виборах у Мексиці. Бажаю новообраній президентці успіхів на посаді та висловлюю найкращі успіхи Мексиці щодо подальшого зростання добробуту, безпеки й економічних можливостей для кожної сім'ї та в усій країні, а також щодо зміцнення її глобального лідерства", – написав він у соцмережі Х.

Глава Української держави висловив сподівання щодо плідної співпраці та подальшого зміцнення українсько-мексиканських відносин.

"Ми впевнені, що Мексика може змінити значущу роль у глобальних зусиллях, спрямованих на досягнення справедливого й тривалого світу в Україні, а також на відновлення повної сили Статуту ООН у всьому світі", – наголосив він.

Що відомо про Клаудію Шейнбаум

Шейнбаум народилася в Мехіко в 1962 році. Її дідусь та бабуся по материнській лінії емігрували з Європи до Мексики, щоб уникнути Голокосту, адже були євреями.

Навчаючись на бакалавраті в Національному автономному університеті Мексики (UNAM), вона занурилася в студентську політику, протестуючи проти приватизації державної освіти.

Після закінчення школи вона вивчала енергетику в Каліфорнійському університеті в Берклі, де вільно володіла англійською мовою та здобула ступінь магістра, а потім повернулася до UNAM для навчання в докторантурі.

Шейнбаум прийшла в політику у 2000 році, коли Обрадор, який тоді був головою уряду міста, призначив її міністром охорони навколишнього середовища Мехіко.

Залишивши цю посаду у 2006 році, Шейнбаум присвятила себе вивченню енергії, приєднавшись до Міжнародної групи експертів зі зміни клімату (IPCC) і ставши частиною команди, яка отримала Нобелівську премію миру у 2007 році.

У 2015 році вона стала першою жінкою, обраною головою району Тлалпан у Мехіко, пропрацювавши до 2017 року. Наступного року її обрали головою уряду всього міста – знову ж таки, першою жінкою, яка це зробила. Шейнбаум залишила цю посаду у червні 2023 року, щоб почати балотуватися на пост президента.

Нагадаємо, що 2 червня підприємиця та інвесторка Халла Томасдоттір здобула перемогу у президентських виборах в Ісландії.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: