fbpx
Сьогодні
11:45 04 Чер 2024

Понад 40% українців заявили, що ситуація з демократією погіршилася за часів президента Зеленського, - результати опитування

Фото: Міжнародна антикорупційна асамблея

43% українців вважають, що за 5 років президентства Володимира Зеленського ситуація з демократією в Україні погіршилася: з них 28% переконані, що це відбулося через намагання влади згорнути права та свободи громадян.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 16-22 травня.

Як повідомляють, дослідження тривало методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1002 респонденти у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України.

"19% українців вважають, що ситуація з демократією покращилася, а 29% – що не змінилася. Бачать певні погіршення – 43%, проте серед них 11% насамперед пов'язують це з об'єктивними обставинами воєнного часу, а 28% – зі спробами влади згортати права і свободи громадян (ще 3% назвали обидві причини)", зазначили соціологи.

демократія

Фото: КМІС

У КМІС наголошують, що більшість українців, згідно з його опитуваннями, віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

"Стабільно понад 90% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією", підкреслили фахівці.

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас з 1 002 респондентів 26 до 24 лютого 2022 року проживали на території, які зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3% для показників, близьких до 25%, 2,1% − для показників, близьких до 10% та 1,5% − для показників, близьких до 5%.

КМІС зазначає, що за умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, однак соціологи вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Варто нагадати, що у серпні 2022 року понад половина українців вважають, що державі під час війни більше потрібен сильний лідер, а не демократична система управління.

А в вересні 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що після перемоги Україна стане іншою. Кордони будуть колишніми, бурхлива демократія залишиться, і, як завжди, свобода буде однією з найбільших у Європі, однак не буде місця тим, хто грабував країну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: