fbpx
Сьогодні
09:44 04 Чер 2024

Китай міг би бути корисним на Саміті миру, якби він захотів, але він допомогає росії, - речник Держдепу США

фото: AP/Nathan Howard

Сполучені Штати Америки не бачать, яким чином Китай може відіграти позитивну роль щодо припинення війни, оскільки допомагає російській федерації відновити оборонно-промислову базу.

Про це заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер, коментуючи відмову КНР від участі у Саміті миру, цитує "Голос Америки".

"Ми завжди чітко заявляли, що Китай міг би зіграти корисну дипломатичну роль у вирішенні цього конфлікту, якби він захотів. Але наразі важко зрозуміти, як вони можуть зіграти таку роль, враховуючи дії, які Китай вживав протягом останніх місяців, щоб відбудувати та реконструювати оборонно-промислову базу Росії.

Тож ми й надалі будемо чітко пояснювати Китаю, що ми проти таких дій, і будемо притягати до відповідальності причетні до цього організації. Ми вже чули, що наші європейські колеги планують робити так само", наголосив спікер Держдепу.

Міллер прокоментував Саміт миру, у черговий раз підкресливши, що США підтримують дипломатичні зусилля України та очікують, що ця подія буде успішною.

"Ми підтримуємо мирний саміт, ми хочемо, щоб він був успішним, і саме тому ви бачите, що віцепрезидентка Сполучених Штатів буде особисто присутня на цьому саміті. Ми підтримуємо дипломатичні зусилля України", підкреслив речник.

Журналісти також попросили Міллера уточнити, чи планує долучитись до саміту також і Держсекретар США Ентоні Блінкен. На це спікер зауважив, що поки не володіє такою інформацією.

"Я не маю жодних повідомлень про планування цього Саміту миру. Ви чули, як Держсекретар (Ентоні Блінкен – ред.) і ми тут кілька разів протягом останніх тижнів заявляли, що ми будемо добре представлені на цьому саміті", резюмував американський посадовець.

Нагадаємо, що 3 червня Білий дім офіційно оголосив, що американську делегацію на Глобальному саміті миру в Люцерні, Швейцарія, очолить віцепрезидентка Камала Гарріс. Крім того, у роботі саміту активну участь візьме радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Присутність на Глобальному саміті миру у Швейцарії віцепрезидентки Камали Гарріс замість Президента Джо Байдена жодним чином не применшує рівня підтримки США Україні, а також Формулі миру Президента Зеленського.

Ставлення Китаю до Саміту миру

Нагадаємо,  31 травня Китай вирішив не брати участь у Глобальному Саміті миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії в червні. Міністерство закордонних справ КНР заявило, що Саміт миру не відповідає всім критеріям, які для подібних майданчиків висуває Пекін.

Як повідомляли раніше, Китай та Бразилія лише за участі росії підтримують конференцію щодо миру в Україні.

Проте Україна хотіла б, щоб Китайська Народна Республіка приєдналася до саміту, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, оскільки Пекін має вплив на російську федерацію.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський на конференції "Діалог – Шангрі Ла" в Сінгапурі порівняв позиції США та Китаю щодо Саміту миру та наголосив, що Китай працює на його зрив.

Своєю чергою у Міністерстві закордонних справ Китаю заперечили причетність до спроб зірвати майбутній Саміт миру.

Варто додати, що Китай має тісні зв'язки з росією й утримується від критики її вторгнення в Україну. Західні уряди неодноразово звинувачували китайський уряд в наданні рф допомоги для ведення війни. Водночас Пекін пропонував свою допомогу у мирному врегулюванні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: