fbpx
Сьогодні
10:59 04 Чер 2024

Канцлер Німеччини заявив, що удари їхньою зброєю по цілях в росії не загрожують ескалацією

English version here

Фото: AP

Удари німецькою зброєю по території російської федерації не призведуть до ескалації конфлікту, а лише дадуть змогу Україні захистити свої великі міста.

Про це канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у етері радіо Antenne Bayern, передає DW.

Як наголосив очільник німецького уряду, рішення дозволити Україні використовувати німецьку зброю для ударів по рф ретельно продумали у співпраці з "друзями та союзниками" Німеччини.

Разом з цим канцлер Німеччини запевнив, що ніколи не дозволив би тиску на свою адресу з метою переконати його ухвалити "неправильні та несвоєчасні рішення".

"Ми переконані, що це не зумовить ескалацію, тому що – як сказав і президент США – питання стоїть лише про те, щоб можна було захистити такі великі міста, як, наприклад, Харків", підкреслив Канцлер.

Нагадаємо, наприкінці травня Німеччина дозволила Силам оборони України завдавати удари по російській території "відповідно до міжнародного права", однак лише по прикордонних територіях рф поблизу Харківської області.

Варто додати, що до цього канцлер ФРН Шольц виступав проти використання німецького озброєння для ударів по території рф, наголошуючи, що є "чіткі правила постачання німецької зброї, які були узгоджені з Україною і які працюють"

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус пояснив рішення Берліна дозволити Україні використовувати німецьку зброю проти військових об'єктів в росії "стратегічним пристосуванням до мінливої ситуації".

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Треба зазначити, що після розпочатого нового наступу російських військ у Харківській області, деякі європейські країни розпочали кампанію призову щодо послаблення обмежень використання переданої зброї Україною.

Понад 10 країн-партнерів вже дали дозвіл на удари по російській території своєю зброєю.

31 травня президент США Джо Байден дозволив Україні завдавати ударів американською зброєю по території росії. Зазначалося, що дозвіл поширюється лише на російську територію біля Харківської області й спрямований на захист Харкова.

Крім того, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що 24 винищувачі F-16, які Нідерланди передадуть Україні, можуть бути використані для завдавання ударів по цілях на території російської федерації.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що партнери зробили дуже важливий і довгоочікуваний крок, дозволивши використовувати свою зброю по території Росії, але Україна продовжить працювати над розширенням зони її застосування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: