fbpx
Сьогодні
22:25 04 Чер 2024

Чеська поліція відпустила іноземців, яких підозрюють у нападі на українських волонтерів

У Чехії відпустили затриманих у справі про напад на українських волонтерів 1 червня. У прокуратурі країни стверджують, що під час інциденту не сталося нічого кримінального.

Про це пише портал Novinky з посиланням на речника міської прокуратури Праги Алеша Цимбалу, повідомляє Рубрика.

За його словами, серед затриманих були громадяни однієї з країн Європейського Союзу — як пише Novinky, громадяни Німеччини. Попри те, що спершу в нападі підозрювали російських туристів через акцент тих, кого зняли на відео, лише один із затриманих має «російсько-українське походження».

На місці інциденту затримали одного з учасників нападу, ще чотирьох — узяли під варту в аеропорту. Поліціянти допитали їх усіх та переглянули відеозаписи нападу. Причому не тільки ті, які зробили українські волонтери, а й ті, що знімали самі затримані, а також кадри з міських камер відеоспостереження.

З відео начебто незрозуміло, чи затримані справді схвалюють війну в Україні. Речник поліції розповів, що на деяких кадрах на запитання «Ви перебуваєте в Чехії і схвалюєте росію?» один із затриманих відповів лише: «Так, так, я перебуваю в Чехії». У поліції кажуть, що незрозуміло, чи усвідомлювали учасники суперечки, про що вони сперечаються.

Крім того, на записах із камер відеоспостереження не видно, щоб один із затриманих ударив одного з волонтерів, поліціянти також не виявили жодних тілесних ушкоджень. Отже, не було й суспільно шкідливої поведінки затриманих, за яку можна було б понести покарання, цитує речника Novinky.

Оскільки кримінальної відповідальності жодного із затриманих встановити не вдалося, трьох із них звільнили напередодні, 3 червня, а ще двох — сьогодні, 4 червня. Їм також не висунули жодних звинувачень, однак у поліції продовжать розслідування.

Справу можуть передати до адміністративного органу, який може, зокрема, накласти штраф. У поліції додали, що «ситуація була непрозорою й заплутаною», і в ній «могло статися непорозуміння».

Нагадаємо, 1 червня на Староміській площі у Празі двоє російськомовних іноземців напали на волонтерів, які збирали пожертвування для України біля стенда «Празького Майдану».

Одна з волонтерок поширила відео нападу в мережі. На кадрах видно, як чоловік та жінка, що розмовляють російською, намагаються побити волонтерів. Чоловік каже німецькою мовою з російським акцентом, що він «німець».

Чеський портал Novinky писав, що учасники бійки кричали одне на одного російською та українською мовами, билися парасольками, а пізніше вандалізму зазнав стенд «Празького Майдану», біля якого все і сталося.

Поліція Чехії затримала в аеропорту Праги чотирьох іноземців, яких підозрюють у нападі на українських волонтерів, що збирали пожертвування для України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: