fbpx
Сьогодні
10:24 04 Чер 2024

Бельгія закликає Євросоюз розглянути можливість позбавлення Угорщини права голосу

Фото: Reuters

Розглянути можливість позбавлення Угорщини права голосу пропонує Бельгія, яка нині головує у Раді Європейського Союзу, урядам країн-членів ЄС.

Про це повідомляє DW із посиланням на інтерв'ю Politico міністерки закордонних справ Бельгії Аджи Лябіб.

Як запропонувала очільниця бельгійського МЗС, можна застосувати до Угорщини процедуру висловлення недовіри за статтею 7-ю Договору про ЄС.

"У нас є Європа, яка важко просувається вперед, і, на жаль, деякі держави, зокрема одна держава, все частіше приймають позицію блокування та вето.

Я думаю, що ми повинні мати сміливість приймати рішення: йти до кінця статті 7-ї, активувати статтю 7-у до кінця – що передбачає припинення права вето", – сказала вона.

Аджа Лябіб зазначила, що потрібно проявити політичну мужність.

"Це момент істини. Або ми будемо виконувати свої обов'язки, що вимагає політичної мужності та сили волі. Або ми впроваджуємо механізми, які не працюють.

І тому ми повинні вибрати. Якщо ми йдемо до кінця з цим механізмом, він повинен працювати. Якщо це не працює, ми маємо це реформувати. Це майбутнє ЄС", – наголошує міністерка.

Нагадаємо, що у липні Угорщина має перебрати головування в Раді ЄС до кінця року, і це дасть їй більше повноважень визначати порядок денний і пріоритети Євросоюзу.

27 травня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Угорщина постійно впливає на країни ЄС під час ухвалення важливих рішень щодо України.

Литовський дипломат зауважив, що він має чимало прикладів таких дій Угорщини, зокрема, із наданням Києву допомоги з Європейського фонду миру та переговорами щодо вступу України до ЄС.

На думку Ландсбергіса, європейські лідери повинні обговорювати те, як поводиться Угорщина, й протидіяти цьому.

"Моя позиція щодо цього – це вийти й сказати: "Подивіться, що відбувається, це не щось унікальне, те, що ми бачимо зараз". Якщо поглянути на це системно, то це дуже довгий список, це вже історія перешкоджання здатності Європи діяти", – резюмував глава МЗС Литви.

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Оскільки раніше угорський лідер також зазначив, що має ще 75 можливостей заблокувати процес вступу України, оскільки кожен етап вимагає одноголосного схвалення членів ЄС.

Варто зазначити, що ЄС схвалив виділення Угорщини 10 млрд євро минулого тижня. Однак, будь-яке подальше виділення коштів, швидше за все, зустріне жорсткий опір. Інші 20 млрд євро, які належать Угорщині, утримуються відповідно до окремої процедури, яка дає Брюсселю необхідні важелі.

Також Угорщина затримує ухвалення законодавства, яке б дозволило Україні отримати від Європейського Союзу до 2 мільярдів євро на озброєння користуючись прибутками від заморожених російських активів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: