fbpx
Сьогодні
16:30 03 Чер 2024

У Лондоні відкрився перший у світі музей безпритульності: навіщо це рішення

Фото: Rachel Moss

У столиці Британії запрацював музей безпритульності. Така ініціатива є першою у світ, а його відкриття є своєчасним.

Про це пише Bloomberg, передає Рубрика.

У чому проблема?

У 2022 році 290 тисяч домогосподарств у Великій Британії звернулися за допомогою через безпритульність, а кількість людей, яких розмістили у тимчасових притулках, збільшилася у два рази за минуле десятиліття.

"Багато людей все ще не можуть отримати доступ до допомоги, а кількість людей, які ночують на вулицях Британії, зросла на 26% за той самий рік. Оскільки орендна плата зростає швидше, ніж базова інфляція, а гостра криза вартості життя лише демонструє ознаки ослаблення, ситуація лише погіршується. Лише за останні три місяці 2023 року кількість людей, які стали бездомними, зросла на 16% по всій країні. Людей, чий досвід досліджує цей музей, не лише не розуміють і часто не беруть до уваги, але й з кожним роком вони стають все більш статистично значущими", – розповіли журналісти.

Яке рішення?

Тому в Лондоні відкрили музей безпритульності. Нараз його відкриття є своєчасним.

Як це працює?

У цьому музеї замість колекції предметів у скляних вітринах, пропонується інтерактивний досвід, де волонтери розповідають історії, які зібрані завдяки пожертвам їхніх колишніх бездомних власників.

Також колекція музею містить у собі такі буденні предмети, як:

  • візки для покупок,
  • поліетиленові пакети.

До прикладу, грубий дерев'яний посох з ручкою, який заклеєний скотчем, насправді був імпровізованою заміною милицям, які бездомний залишив в автобусі.

"Колишній власник палиці, який ледве міг ходити по тротуару, знайшов у палісаднику шматок викинутого зрубаного дерева і виявив, що закруглений на кінці стовбур ідеально підходить для його руки", – додають у публікації.

Операційний та виробничий менеджер музею Адам Хеммінгс наголосив:

"Ми хочемо трохи перевернути сценарій щодо того, що люди говорять про бездомність. Навколо бездомності багато сенсаційності та жалю, багато наративів жертв. Ми намагаємося цим шоу показати, що насправді в цьому є багато мудрості, багато творчості. І знаєте, коли настане апокаліпсис, саме люди, яких торкнуться ці проблеми, матимуть багато відповідей".

Як повідомлялось, в Україні розглядають можливість впровадження нового виду соціальної оренди житла, який може стати одним зі способів розв'язання проблеми внутрішньо переміщених громадян та осіб, що потребують державної підтримки у цьому питанні.

Нагадаємо, що у Данії створили фонд "Українське житло для всіх", що зосередиться на розробленні житлової концепції та створенні доступного орендного житла в Україні за данським зразком.

Окрім того, Кабінет Міністрів України 29 березня врегулював питання щодо недопущення виселення вразливих категорій внутрішньо переміщених громадян із житла для тимчасового проживання на час воєнного стану та протягом пів року після його припинення чи скасування.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: