fbpx
Сьогодні
09:11 02 Чер 2024

Уперше в історії країни в Ірані на вибори нового президента балотується жінка

Колишня іранська депутатка Зохре Елахян показує свій паспорт під час реєстрації як кандидата на президентських виборах Ірану. Фото: AP / Vahid Salemi

Уперше в історії Ірану серед кандидатів на пост Президента є жінка — Зохре Елахян. У країні триває балотування учасників на позачергові вибори глави держави після того, як минулий глава Ібрагім Раїсі загинув унаслідок авіатрощі.

Про це пише Al Mayadeen.

Коли Елахян реєструвалася для участі в майбутніх президентських перегонах, то оголосила свій девіз — це "здоровий уряд, здорова економіка і здорове суспільство".

На пост майбутнього президента Ірану балотуватимуться також:

  • голова Центрального банку країни Абдул Насер Хемматі,
  • колишній очільник парламенту Алі Ларіджані,
  • екскерівник Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі.

Останній, як пише Al Mayadeen, відомий своєю жорсткою позицією щодо перемовин зі Сполученими Штатами та іншими країнами Заходу.

Передвиборча кампанія кандидатів у президенти триватиме 14 днів — до 26 червня. Саме ж голосування відбудеться 28 червня.

Що відомо про загибель президента Ірану

19 травня державні ЗМІ Ірану повідомили, що вертоліт, який перевозив президента Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

У колоні були три гелікоптери, два з яких — з міністрами та посадовцями — прибули до місця призначення. Рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летіли президент і глава МЗС.

Згодом 20 травня надійшло повідомлення, що внаслідок авіакатастрофи загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі та глава МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан.

ЗМІ пишуть, що причиною є "технічна несправність".

Іран досі не надав жодної офіційної інформації щодо причини аварії гелікоптера у горах біля кордону з Азербайджаном, унаслідок якої загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ Ірану Хусейн-Амір Абдуллахіан та деякі інші посадовці.

Аварія сталась у період зростання внутрішніх незгод в Ірані через низку політичних, соціальних та економічних криз. Духовні правителі Ірану стикаються з міжнародним тиском через ядерну програму та поглиблення військових зв'язків із росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: