fbpx
Сьогодні
Відео 22:51 02 Чер 2024

У мережі поширили відео знущання росіян з українських військовополонених: Лубінець відреагував

Мережею шириться відео, на якому російські військові знущаються з українських військовополонених. Попередньо, це сталося на Харківському напрямку.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини, передає Рубрика.

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до міжнародних інституцій.

На відео зафіксовані:

  • побиття,
  • приниження,
  • погрози,
  • імітація розстрілу.

Окрім того, на ролику чути, як росіяни змушують українських бійців співати гімн СРСР.

Увага, відео містить ненормативну лексику.

Омбудсмен зауважив, що:

"Таке поводження з українськими військовополоненими «не виняток з правил, а звична тактика для окупантів".

Він наголосив, що це є порушенням Женевських конвенцій та додав, що цей випадок має бути зафіксований як черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права з боку рф.

За словами Лубінця, він звернувся з офіційними листами до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН, аби вони задокументували факт знущання.

На опублікованому в мережі відео можна побачити, що чотирьох українських військовополонених ведуть у колоні із зав'язаними очима.

Чоловіків змушують співати пісню "Вставай, страна огромная". Їх б'ють ногами, від чого один з полонених падає.

Військовому погрожують вбивством, якщо він не встане, а потім один з окупантів стріляє біля його голови. На цьому відео обривається.

Нагадаємо, від березня 2022 року стало відомо про 54 випадки страт українських військовополонених з боку російських окупантів.

Російські злочини щодо військовополонених

Нагадаємо, російська армія не вперше вдається до порушення Женевських конвенцій, законів та звичаїв війни, розстрілюючи українських військовополонених. Такі випадки фіксувалися, зокрема, в Авдіївці, поблизу Роботиного, Бахмуту, а також в колонії Оленівки.

18 лютого військовослужбовці російської федерації розстріляли двох українських військовополонених у смузі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". 

Крім того, 17 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону.

Нагадаємо, що Телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як група військових розстрілює двох інших військових, які виходять із бліндажа й один з яких тримає руки за головою. Російські окупанти скоїли черговий воєнний злочин на Авдіївському напрямку поблизу Степового.

Своєю чергою на ситуацію відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, який має намір через дане відео звернутися до міжнародних організацій. Також він сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних. 

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: