fbpx
Сьогодні
21:21 02 Чер 2024

Саудівська Аравія не братиме участі у Саміті миру

Фото aa.com.tr

Саудівська Аравія не хоче брати участь у червневому Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії. Офіційного підтвердження цього рішення поки що немає.

Про це повідомило інформагентство dpa з посиланням на дипломатичні кола в Ер-Ріяду, передає Рубрика.

Як кажуть співрозмовники видання, причиною такого рішення є те, що на саміті не буде російської федерації.

Видання зазначило, що президент Володимир Зеленський закликав країни Азії взяти участь у мирній конференції у Швейцарії.

"Ми розраховуємо на те, що ви підтримаєте цей саміт і будете присутні у Швейцарії", – заявив він у Сінгапурі під час виступу на безпековому форумі "Діалог Шангрі-Ла".

Окрім того, у дипломатичних колах зазначили, що президент України Володимир Зеленський відклав свій візит до Саудівської Аравії, який мав статися цими вихідними, до завершення саміту.

Під час свого візиту він мав агітувати за підтримку на конференції та зустрітися, зокрема, з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом, стверджують джерела.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що росія посилює спроби зірвати Глобальний саміт миру. Також, за його словами, нині є "не дуже хороша інформація", що деякі держави почали допомагати рф у дипломатичному зриві Саміту миру.

""У нас є підтвердження 106 країн світу. І це на високому рівні: на рівні лідерів, на високому рівні представників своїх країн…

Росія сьогодні їздить багатьма країнами світу, погрожуючи блокадою харчової продукції, агропродукції або хімії, цінами на енергетику або просто тисне на інші держави світу, щоб вони не були на саміті", – повідомив український лідер.

Пізніше український лідер порівняв позиції США та Китаю щодо Саміту миру та наголосив, що Китай працює на його зрив.

"Сполучені Штати підтвердили свою участь на високому рівні. У нас є шанс, що президент (США Джо Байден – ред.) буде. Що стосується Китаю, вони не підтвердили свою присутність на будь-якому рівні.

І Сполучені Штати мають контакти з деякими державами та заохочують їх брати участь у Саміті миру.

Китай, на жаль, навпаки – працює над тим, щоб країни не приїжджали на Саміт миру. Велика різниця між двома цими позиціями", наголосив Зеленський.

Зазначимо, що у серпні 2023 року в Саудівській Аравії відбулися міжнародні консультації щодо принципів миру для України. На саміті були присутні представники понад 40 держав, водночас серед них не було росії.

Саміт миру

Саміт миру щодо війни в Україні пройде у Швейцарії з 15 по 16 червня. Російську Федерацію не запрошували на засідання, втім вона матиме змогу взяти участь в наступних зустрічах.

Нещодавно Зеленський публічно запросив Байдена та китайського лідера Сі Цзіньпіна відвідати саміт.

Водночас Китай та Бразилія лише за участі росії підтримують конференцію щодо миру в Україні.

Проте Україна хоче, щоб Китайська Народна Республіка приєдналася до саміту, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, оскільки Пекін має вплив на російську федерацію.

Згідно з даними Bloomberg, Байден, своєю чергою, може пропустити саміт через запланований захід зі збору коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: