fbpx
Сьогодні
10:49 02 Чер 2024

Президент України заявив, що Китай відмовляє інші країни їхати на Саміт миру

English version here

Фото: Vincent Thian /A P Photo / picture alliance

На цей час Україна має підтвердження 106 країн світу щодо їхньої участі у Саміті миру в Швейцарії 15 червня, проте російська федерація намагається завадити його проведенню, і Китай у цьому їй допомагає.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський на конференції "Діалог – Шангрі Ла" в Сінгапурі в неділю під час спілкування зі ЗМІ, цитує "Інтерфакс-Україна".

""У нас є підтвердження 106 країн світу. І це на високому рівні: на рівні лідерів, на високому рівні представників своїх країн…

Росія сьогодні їздить багатьма країнами світу, погрожуючи блокадою харчової продукції, агропродукції або хімії, цінами на енергетику або просто тисне на інші держави світу, щоб вони не були на саміті", повідомив український лідер.

Як додав Зеленський, є "не дуже хороша інформація", що деякі держави почали допомагати росії в дипломатичному зриві Саміту миру.

"І тому, коли ви питаєте, що може зробити світ, світ має бути міцним, тиснути політично на росію, по-іншому зупинити путіна неможливо, тільки дипломатична ізоляція, сильна українська армія, ну і розібратися всім країнам світу до кінця: не балансувати між Україною і росією, а захищати справедливість і міжнародне право", підкреслив Глава Української держави.

Пізніше український лідер порівняв позиції США та Китаю щодо Саміту миру та наголосив, що Китай працює на його зрив.

"Сполучені Штати підтвердили свою участь на високому рівні. У нас є шанс, що президент (США Джо Байден – ред.) буде. Що стосується Китаю, вони не підтвердили свою присутність на будь-якому рівні.

І Сполучені Штати мають контакти з деякими державами та заохочують їх брати участь у Саміті миру.

Китай, на жаль, навпаки – працює над тим, щоб країни не приїжджали на Саміт миру. Велика різниця між двома цими позиціями", наголосив Зеленський.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський на полях Азійського саміту, що проходив у Сінгапурі, зустрівся з очільником Пентагону Ллойдом Остіном.

Також український лідер провів зустріч із двопартійною делегацією Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США на чолі з його головою, членом Республіканської партії Майком Макколом.

Ставлення Китаю до війни в Україні

Китай від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

Проте після початку повномасштабного вторгнення рф Пекін зміцнив співпрацю з Москвою. Китай продає росії продукцію подвійного призначення, яка використовується російським ВПК у виробництві зброї.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

Сі Цзіньпін після офіційних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Китай виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об'єднає всі сторони та буде визнана Україною й російською федерацією.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: