fbpx
Сьогодні
19:19 02 Чер 2024

Перший іноземний інструктор, який допомагатиме з використанням літаків F-16, прибув в Україну, - ЗМІ

English version here

F-16 Fighting Falcon

В Україну вже прибув перший іноземний інструктор з оперативного використання бойових літаків F-16, які незабаром мають передати країни-партнери. Це перший офіцер льотного складу Військово-повітряних сил Греції.

Про це пише грецьке видання Defence-Point, передає Рубрика.

"Експлуатуючи винищувачі F-16 протягом майже чотирьох десятиліть і завдяки безперервній турецькій агресії, ВПС [Греції] накопичили величезний досвід і знання в оперативному використанні винищувача в місіях "повітря-повітря", особливо в ближньому повітряному бою", – повідомляє грецьке видання.

Журналісти припускають, що прибуття грецького льотчика в столицю України є частиною ініціативи "Навчальна коаліція F-16" – міжнародної коаліції, створеної 13 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі для підготовки українських пілотів і технічного персоналу для роботи на цьому типі винищувачів.

Спочатку до коаліції увійшли 11 країн-членів НАТО – Бельгія, Велика Британія, Данія, Нідерланди, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Нідерланди.

Зазначимо, що незабаром Україна має отримати перші винищувачі західного зразка, але точні строки поставки залишаються під питанням. Ймовірно, перші F-16 надійдуть від Данії. Це відбудеться "у найближчі місяці".

На думку аналітиків, винищувачі надходитимуть в Україну малими партіями протягом кількох років.

Показово, що навчені фахівці з обслуговування F-16 вже почали повертатися в Україну. Це підтвердили офіційно в Повітряних силах ЗСУ.

Також повідомлялось, що перша група українських льотчиків вже завершила навчання на бойових літаках F-16 на військовій базі в Аризоні, що в Сполучених Штатах Америки.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

До Румунії 17 квітня вже прибули три багатоцільових винищувачі F-16 на яких навчатимуться українські пілоти.

Також варто додати, що українські пілоти, які навчаються на бойових літаках F-16 у Данії та Сполучених Штатах, вже відпрацьовують завдання, які перед ними стоятимуть в Україні, зокрема – удари по шахедах та ракетах.

Відзначимо, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Проте за словами президента Володимира Зеленського, Україна потребує щонайменше 120-130 винищувачів F-16. Це дозволить повністю контролювати небо.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: