fbpx
Сьогодні
16:32 02 Чер 2024

Британська розвідка: російська армія для усунення з посад нелояльних використовує звинувачення у корупції

Арешт за звинуваченням у корупції колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова є черговим свідченням того, що такі звинувачення в армії російської федерації використовують для усунення з посади нелояльних.

Про це у соцмережі Х повідомляє Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки, передає Рубрика.

"21 травня 2024 року російські ЗМІ повідомили, що Попова заарештували за звинуваченням у шахрайстві та корупції, пов'язаних із продажем військових будівельних матеріалів. У липні 2023 року Попов був звільнений з посади командувача 58-ї ОМСБр (дислокована на Запорізькому напрямку в Україні) після оприлюднення його приватної критики щодо компетентності рішень російського керівництва Міноборони щодо ведення війни. Пізніше Попов публічно розкритикував рішення про його усунення, описавши це як "наш старший командир вдарив по нас із тилу і підло обезголовив армію в найважчий і напружений момент", – заявили у відомстві.

Зазначається, що в системі, де корупція є ендемією, покарання за неї є політичним інструментом, аніж спробою покращення процесів.

"У Росії тривала історія з висуненням звинувачень військовим у корупції, справжніх або надуманих. Їх використовують для покарання або усунення критиків або тих, хто обурив високопосадовців еліти. Ймовірно арешт Попова є демонстративним покаранням за його нелояльність вищестоящим", – додали у відомстві.

У Міноборони зазначили, що, на думку російських військових оглядачів, Попов загалом вважався висококомпетентним командувачем та користувався популярністю серед військових рф.

"Його арешт ще більше занепокоїть військових і посилить думку серед його колег командувачів, що лояльність і слухняність режиму більше цінується, ніж компетентність і харизма", – додали у відомстві.

Арешт генерал-майора рф Івана Попова

Російський суд заарештував за звинуваченням у корупції колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова.

Його зняли з посади торік у липні після критики стану російської армії та високих втрат.

Російські телеграм-канали, зокрема Grey Zone, пов'язаний із ПВК "Вагнер", а також російські ЗМІ з посиланням на джерела пишуть, що Попова було заарештовано 235-м гарнізонним судом 17 травня.

Радіо Свобода зазначає, що з бази суду випливає, що цього дня там розглядалася лише одна справа про арешт, однак інформацію про обвинуваченого приховано.

ТГ-канали пов'язують кримінальну справу з розкраданнями під час будівництва оборонних споруд російської армії у Запорізькій області на суму понад 100 мільйонів рублів. Стверджується, що йдеться про продаж двох тисяч тонн металовиробів для будівництва інженерних споруд.

ТГ-канал Mash пише, що Попова нібито заарештували на 2 місяці у москві.

Як повідомляла Рубрика, у липні 2023 року командувач 58-ї загальновійськової армії Росії генерал-майор Іван Попов заявив у зверненні до своїх військових, що його усунули з посади за критику існуючої ситуації на фронті.

Це сталося за кілька місяців після призначення.

Російські ЗМІ повідомляли, що після звільнення Попова призначили до російського угруповання військ у Сирії. Як стверджує Grey Zone, за пів року після призначення, тобто на початку 2024 року, Попова повернули до Москви. Вже на аеродромі йому повідомили про статус свідка у кримінальній справі.

Інших подробиць справи не було.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: