fbpx
Сьогодні
11:38 31 Тра 2024

Зеленський прибув у Швецію: підпише три безпекові угоди та візьме участь у саміті Україна - Північна Європа

English version here

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Швеції, де візьме участь у саміті Україна – Північна Європа. Також у межах візиту планується підписання трьох угод про гарантії безпеки.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Зеленського у Telegram.

У Стокгольмі сьогодні, 31 травня, відбудеться третій саміт Україна – Північна Європа. Як зазначив президент, головні пріоритети України:

  • більше систем протиповітряної оборони,
  • забезпечення військових зброєю,
  • оборонні виробництва,
  • глобальна робота заради примусу росії до миру.

Зеленський заявив, що зустрінеться з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, президентом Фінляндії Александром Стуббом, прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен, прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере, прем'єр-міністром Ісландії Бʼярні Бенедіктссоном.

Також у Зеленського відбудеться зустріч з королем Швеції Карлом XVI і представниками оборонних компаній.

"Сьогодні Україна підпише одразу три безпекові угоди, які зафіксують прогнозовану оборонну й іншу різнобічну підтримку на тривалий період", – заявив глава держави.

Варто зазначити, що напередодні президент України Володимир Зеленський анонсував нові комунікації із партнерами щодо поставок нових систем протиповітряної оборони та спільних виробництв зброї, зокрема, на території України.

 

Безпекові угоди

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Португалія стала 12-ю країною, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня торік.

До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією та Бельгією.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: