fbpx
Сьогодні
Фото 22:33 31 Тра 2024

Зеленський: на саміті в Стокгольмі обговорили посилення української ППО, оборонну підтримку та підготовку до Саміту миру

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський повідомив, що учасники третього саміту Україна – Північна Європа у Стокгольмі обговорили оборонну співпрацю, військову підтримку, посилення протиповітряної оборони, євроатлантичну інтеграцію нашої держави та підготовку до Саміту миру.

Про це повідомляє Офіс Президента, передає Рубрика.

Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ розпочав із новини про те, що сьогодні Україні вдалося повернути з російського полону 75 людейвійськових і цивільних.

Президент наголосив, що зараз росія має можливості для розширення війни й посилення терору проти українських міст і сіл. РФ готує відповідні угруповання поблизу наших кордонів.

"Треба зробити все, щоб знищувати російські бойові літаки так само, як ми вже знищуємо російські бойові кораблі в регіоні Чорного моря. Нам потрібні для цього системи ППО "Петріот", і ми сьогодні говорили про те, як це забезпечити", – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський також зазначив, що Україна підписала п'ять безпекових угод із країнами Північної Європи.

Фото: ОПУ

"Угоди фіксують обсяг військової підтримки: лише цього року в усіх пʼяти угодах і лише військової підтримки зараз є на 6 мільярдів євро – це вагомо. Зафіксували також нашу широку оборонну взаємодію, і дуже важливо – це спільні виробництва зброї і техніки", – підкреслив Президент.

Під час саміту також обговорили важливість початку перемовин про вступ України до Євросоюзу вже у червні, підготовку саміту НАТО у Вашингтоні та Глобальний саміт миру. Майже сто держав і міжнародних організацій підтвердили участь у ньому.

Водночас росія шантажує окремих лідерів та намагається блокувати присутність країн на Саміті у Швейцарії.

"Сьогодні ми обговорили, як можемо разом посилити цю нашу миротворчу роботу – Саміт миру, і я дякую за допомогу, за підтримку", – наголосив Президент.

Фото: ОПУ

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон також зазначив, що нещодавно оголошена допомога з боку його країни фокусується на спроможностях у сфері ППО. Ідеться, зокрема, про два радіолокаційні літаки, а також артилерійські снаряди та бронеавтомобілі.

Президент Фінляндії Александр Стубб підтвердив, що короткостроковою метою допомоги є надання Україні боєприпасів, техніки й оборонного обладнання для перемоги у війні.

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала збільшити й прискорити допомогу Україні.

Глава данського уряду зазначила, що сьогоднішня зустріч у Стокгольмі є сильним меседжем того, що всі люди у Північній Європі твердо стоять поруч з Україною.

"Другий меседж дуже чіткий – ми повинні прискорити та наростити нашу підтримку України, тому що ситуація на полі бою є дуже критичною. Зараз ми маємо безпекові зобов'язання від усіх північноєвропейських країн. Ми передали Україні багато (військової допомоги – ред.) і хочемо передати ще більше. Скоро данські F-16 будуть на шляху до України", – сказала Фредеріксен.

Вона додала, що всі країни Північної Європи зробили внесок у спільні закупівлі боєприпасів, а також усі погоджуються з тим, що є потреба у нарощуванні власної оборонної промисловості і підтримці виробництва озброєння, обладнання та дронів в Україні.

"Ми як союзники України розуміємо, що передаємо недостатньо, і це повинно змінитися, щоб ви отримували допомогу в належних обсягах", – наголосила прем'єрка Данії.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере нагадав, що його країна спільно з Великою Британією очолює коаліцію військово-морських сил, щоб надати Україні все необхідне для захисту з моря.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: