fbpx
Сьогодні
18:41 31 Тра 2024

Варшава розглядає можливість сформувати підрозділ з українських призовників, які проживають у Польщі

Замість того, щоб відправляти польських інструкторів до України, ефективніше буде сформувати та навчити підрозділ українців, котрі мешкають у Польщі.

Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, пишуть Rzeczpospolita, WNP та PAP, передає Рубрика.

За його словами, Польща розглянула український запит щодо відправлення в Україну військових інструкторів для навчання українських військових.

Однак ефективнішим способом допомогти українській армії він назвав формування українського підрозділу з тих чоловіків, які живуть у Польщі.

"Ми дійшли висновку, що безпечніше та ефективніше було б навчати в Польщі український підрозділ з українців, які підлягають призову до української армії", — сказав він.

За оцінками Євростату, станом на початку 2024 року в країнах ЄС проживало 4,3 млн українців, з яких близько 860 тис. – дорослі чоловіки.

Польща надала статус тимчасового захисту 950 тис. українців, що є другим за кількістю показником після Німеччини.

Позиція Польщі щодо призовників з України

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш казав, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов'язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку "в готелях і кафе".

"Думаю, багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе та чують, скільки зусиль ми мусимо докладати, аби допомогти Україні", – сказав він.

При цьому Косіняк-Камиш не повідомив жодних деталей стосовно того, як саме Польща збирається вирішувати це питання.

А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

Тим часом глава МЗС Радослав Сікорський стверджував, що питання повернення до України чоловіків призовного віку "етично неоднозначне". За його словами, влада Польщі очікує подальших кроків з боку України.

Згодом Сікорський також казав, що українці призовного віку, які перебувають у Польщі, не мають права отримувати соцвиплати, якщо вони ухиляються від військової служби на Батьківщині.

Як повідомлялось, країни Балтії та Польща не виключають введення своїх військ в Україну, якщо російська федерація здобуде успіх на полі бою.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: