У Львівському університеті відкривають нову спеціалізацію з робототехніки: у чому рішення

У Львові факультет прикладних наук Українського католицького університету оголошує про відкриття нової спеціалізації з робототехніки, де майбутніх спеціалістів навчатимуть програмувати та створювати роботів й роботизовані системи.

Про це повідомляє університет, пише Рубрика.

У чому проблема?

Зважаючи на те, як зростає значущість технічних професій, успіх саме за технічною освітою. Зокрема, як стверджують вчені, майбутнє за робототехнікою й програмуванням.

Саме тому у найближчому майбутньому стануть популярними професії, яких зараз навіть не навчають у вищих навчальних закладах, але які нерозривно пов'язані із сучасною освітою, бо будь-який кваліфікований фахівець повинен володіти насамперед базовими знаннями.

Особливо такі фахівці потрібні зараз, враховуючи реалії великої війни. Адже спеціалісти у сфері робототехніки відіграють важливу роль у процесі реабілітації людей з інвалідністю, поранених та їх реінтеграції у повсякденне життя.

"До нас постійно звертаються різні організації, IT-компанії з запитом допомогти у тому чи іншому проєкті. На жаль, фахівців критично бракує. Вміння робити компʼютерно-інженерні та робототехнічні розробки є ключем до технологічної незалежності й розвиненості держави.

А це особливо важливо в часі війни, адже є потреба у розробці власних роботів, embedded-пристроїв, пристроїв подвійного та ужиткового призначення, які допоможуть Україні вистояти, перемогти і відбудуватися", наголошує керівник програми, викладач кафедри комп'ютерних наук та інформаційних технологій, доцент Факультету прикладних наук УКУ Олег Фаренюк.

Яке рішення?

Тому у Львові факультет прикладних наук Українського католицького університету оголошує про відкриття нової спеціалізації з робототехніки.

Ця програма надає набір курсів для опанування навичок програмування та створення роботів та роботизованих систем.

Як це працює?

Розробка нової спеціалізації здійснювалася командою Факультету прикладних наук УКУ у співпраці з Національним університетом "Києво-Могилянська академія".

Студенти програми матимуть можливість відвідувати курси як онлайн, так і наживо, забезпечуючи всебічне та інтерактивне навчання.

Фото: УКУ

"Для виготовлення, до прикладу, біонічних протезів потрібні фахівці з компʼютерної інженерії. Адже зчитування сигналів з мʼязів – це дуже складна комп'ютерно-інженерна задача. Потрібно знати, як виміряти сигнал, правильно його зчитати, зрозуміти й відтворити за допомогою невеликого компʼютера, який розміщений у протезі, – це все вимагає ґрунтовної кваліфікації.

Частину з цього ми вивчатимемо на курсах спеціалізації з робототехніки. Звісно, вироблення протезів – це мистецтво, до якого долучаються фахівці з різних сфер, зокрема медичної. Але навіть адаптація протеза під людину вимагає спеціаліста, який орієнтується у робототехніці", – каже координатор програми. 

Фото: УКУ

Програма охоплює три ключові напрями:

  1. Робототехніка;
  2. Комп'ютерна інженерія;
  3. Embedded-розробка.

Серед обов'язкових дисциплін спеціалізації:

  • "Фундації прикладної фізики";
  • "Цифрові схемотехніки";
  • "Embedded-розробка".

Фото: УКУ

Додаткові курси включають:

  • "Теорія керування";
  • "Теорія сенсорів";
  • ROS;
  • "Комп'ютерний зір";
  • "Людино-машинна взаємодія";
  • "Кінематика і динаміка роботів";
  • "Автономна робототехніка";
  • "Комп'ютерні інтерфейси";
  • "Edge AI/ML" та інші.

З його слів, нова спеціалізація є логічним продовженням розвитку напряму комп'ютерної інженерії на факультеті, який сформувався на базі лабораторії "Робототехніки".

Нагадаємо, що за сприяння проєкт USAID "Економічна підтримка України" (Проєкт USAID) у Tech StartUp School Львівська політехніка в рамках проєкту "Кращі технічні навички та інклюзивні умови для розвитку робочої сили в машинобудівному секторі України" відкрили Лабораторію робототехніки.

Свіжі дописи

  • Новини

Нідерланди нададуть Україні додатковий комплекс Patriot та мобільну криміналістичну лабораторію

Міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп під час першого візиту до України обговорив передачу додаткового… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Зеленський заявив, що Україна і надалі буде зміцнювати флот разом із Британією та з Нідерландами

Президент України Володимир Зеленський в неділю, 7 липня, в Одесі з нагоди Дня Військово-Морських сил… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Одесу відвідали міністри Британії та Нідерландів: Гілі анонсував додатковий пакет військової допомоги Україні

У неділю, 7 липня, Одесу відвідали нідерландські міністри, а саме міністр оборони Каспар Велдкамп й… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Зеленський в Одесі вшанував пам’ять загиблих військових моряків

Президент Володимир Зеленський в Одесі в День Військово-Морських сил Збройних сил України вшанував пам’ять військових… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

Обмежити кількість туристів: у Барселоні тисячі людей вийшли на протести

На вулиці Барселони вийшли понад 150 організацій та громадських рухів з вимогою запровадити жорсткіші заходи… Читати більше

Sunday July 7th, 2024
  • Новини

На Одещині лікарі врятували 11-місячного малюка, який впав у вигрібну яму

У Одеській області лікарі врятували життя 11-місячному хлопчику, який впав у вигрібну яму. Дитину госпіталізували… Читати більше

Sunday July 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.