fbpx
Сьогодні
Фото 21:10 31 Тра 2024

У Львівському університеті відкривають нову спеціалізацію з робототехніки: у чому рішення

Фото: УКУ

У Львові факультет прикладних наук Українського католицького університету оголошує про відкриття нової спеціалізації з робототехніки, де майбутніх спеціалістів навчатимуть програмувати та створювати роботів й роботизовані системи.

Про це повідомляє університет, пише Рубрика.

У чому проблема?

Зважаючи на те, як зростає значущість технічних професій, успіх саме за технічною освітою. Зокрема, як стверджують вчені, майбутнє за робототехнікою й програмуванням.

Саме тому у найближчому майбутньому стануть популярними професії, яких зараз навіть не навчають у вищих навчальних закладах, але які нерозривно пов'язані із сучасною освітою, бо будь-який кваліфікований фахівець повинен володіти насамперед базовими знаннями.

Особливо такі фахівці потрібні зараз, враховуючи реалії великої війни. Адже спеціалісти у сфері робототехніки відіграють важливу роль у процесі реабілітації людей з інвалідністю, поранених та їх реінтеграції у повсякденне життя.

"До нас постійно звертаються різні організації, IT-компанії з запитом допомогти у тому чи іншому проєкті. На жаль, фахівців критично бракує. Вміння робити компʼютерно-інженерні та робототехнічні розробки є ключем до технологічної незалежності й розвиненості держави.

А це особливо важливо в часі війни, адже є потреба у розробці власних роботів, embedded-пристроїв, пристроїв подвійного та ужиткового призначення, які допоможуть Україні вистояти, перемогти і відбудуватися", наголошує керівник програми, викладач кафедри комп'ютерних наук та інформаційних технологій, доцент Факультету прикладних наук УКУ Олег Фаренюк.

Яке рішення?

Тому у Львові факультет прикладних наук Українського католицького університету оголошує про відкриття нової спеціалізації з робототехніки.

Ця програма надає набір курсів для опанування навичок програмування та створення роботів та роботизованих систем.

Як це працює?

Розробка нової спеціалізації здійснювалася командою Факультету прикладних наук УКУ у співпраці з Національним університетом "Києво-Могилянська академія".

Студенти програми матимуть можливість відвідувати курси як онлайн, так і наживо, забезпечуючи всебічне та інтерактивне навчання.

робототехніка, Львів, УКУ

Фото: УКУ

"Для виготовлення, до прикладу, біонічних протезів потрібні фахівці з компʼютерної інженерії. Адже зчитування сигналів з мʼязів – це дуже складна комп'ютерно-інженерна задача. Потрібно знати, як виміряти сигнал, правильно його зчитати, зрозуміти й відтворити за допомогою невеликого компʼютера, який розміщений у протезі, – це все вимагає ґрунтовної кваліфікації.

Частину з цього ми вивчатимемо на курсах спеціалізації з робототехніки. Звісно, вироблення протезів – це мистецтво, до якого долучаються фахівці з різних сфер, зокрема медичної. Але навіть адаптація протеза під людину вимагає спеціаліста, який орієнтується у робототехніці", – каже координатор програми. 

робототехніка, Львів, УКУ

Фото: УКУ

Програма охоплює три ключові напрями:

  1. Робототехніка;
  2. Комп'ютерна інженерія;
  3. Embedded-розробка.

Серед обов'язкових дисциплін спеціалізації:

  • "Фундації прикладної фізики";
  • "Цифрові схемотехніки";
  • "Embedded-розробка".
робототехніка, Львів, УКУ

Фото: УКУ

Додаткові курси включають:

  • "Теорія керування";
  • "Теорія сенсорів";
  • ROS;
  • "Комп'ютерний зір";
  • "Людино-машинна взаємодія";
  • "Кінематика і динаміка роботів";
  • "Автономна робототехніка";
  • "Комп'ютерні інтерфейси";
  • "Edge AI/ML" та інші.

З його слів, нова спеціалізація є логічним продовженням розвитку напряму комп'ютерної інженерії на факультеті, який сформувався на базі лабораторії "Робототехніки".

Нагадаємо, що за сприяння проєкт USAID "Економічна підтримка України" (Проєкт USAID) у Tech StartUp School Львівська політехніка в рамках проєкту "Кращі технічні навички та інклюзивні умови для розвитку робочої сили в машинобудівному секторі України" відкрили Лабораторію робототехніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: