fbpx
Сьогодні
20:59 31 Тра 2024

Швеція може передати свої літаки Gripen Україні після винищувачів F-16, - глава МЗС

Фото: Saab

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем заявив, що його країна, можливо, передаватиме Україні свої винищувачі Gripen після того, як до України потраплять літаки F-16. Проте шведською альтернативою зараз є надання Україні двох літаків радіолокаційної розвідки та управління (ASC 890). А президент України Володимир Зеленський вважає, що підготовку українських пілотів на шведських винищувачах Gripen можна проводити паралельно з навчаннями на F-16.

Як пише Укрінформ, про це Тобіас Більстрем зазначив перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО у Празі, передає Рубрика.

"Ми не постачатимемо наразі шведські Gripen, оскільки меседж від коаліції F-16 такий: інтеграція одночасно двох типів літаків буде складною. Тому, можливо, Grippen, буде надано після F-16 і коаліція виконає свою роботу",- зазначив Більстрем.

За його словами, шведський уряд запропонував Україні альтернативу: надати два літаки виявлення та спостереження, що є "важливим доповненням для коаліції F-16, оскільки це надає Україні можливості, яких їх бракує".

Він також зазначив, що зараз дуже потрібно збільшити виробництво боєприпасів як в ЄС, так й в Україні.

Шведський міністр повідомив, що Київ може застосувати зброю, яку їй передає Стокгольм, "без жодних обмежень", з дотриманням норм міжнародного гуманітарного права. Він додав, що вся військова допомога, яку Швеція донині передавала Україні, використовувалася Києвом належним чином.

"Українці самі визначають, як себе захищати. Росія порушила міжнародне право, напавши на Україну, тому вони мають право на самозахист",– наголосив Більстрем.

На його переконання, треба зробити все можливе, щоб Україна перемогла у цій війні, оскільки перемога означатиме, що Путін не досягнув стратегічної цілі по захопленню України, підриву міжнародного ладу й архітектури безпеки в Європі.

"Тому в інтересах як НАТО, так і ЄС, щоб Україна перемогла у цій війні",- констатував шведський політик.

Він підкреслив, що Швеція готова підтримувати Україну так довго, як це потрібно, до перемоги Києва.

Більстрем також висловив переконання, що лише Україна має право вирішувати, коли вона хоче вступати у мирні переговори з росією.

А Зеленський зазначив, що розмовляв щодо винищувачів Gripen із прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Той стояв поряд і ствердно кивнув.

Президент зазначив, що оскільки навчання пілотів — це "повільний процес", то тренування на Gripen варто проводити паралельно з місією освоєння F-16.

"Якщо ми можемо розраховувати на позитивне рішення у майбутньому щодо шведських літаків, моя позиція полягає в тому, щоб почати тренування зараз", — сказав глава держави.

Нагадаємо, оскільки Україна на цей час зосереджена на впровадженні літаків F-16, то країни-члени коаліції протиповітряної оборони закликали Швецію зачекати з постачанням Україні літаків-винищувачів JAS 39 Gripen.

Що відомо про передачу винищувачів Gripen Україні

Нагадаємо, у грудні минулого року головнокомандувач Збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден сказав, що питання передачі літаків Gripen Україні обговорюється як на політичному, так і на військовому операційному рівні.

Як відомо, Швеція входить до авіаційної коаліції, метою якої є надання Україні винищувачів. Раніше українські льотчики і наземний персонал мали можливість випробувати у Швеції літаки Gripen.

Так, наприкінці травня уряд Швеції дозволив українським пілотам пройти тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Вони матимуть змогу займатися на тренажерах і здійснювати пробні польоти.

Повітряне судно Saab JAS 39 Gripen є багатоцільовим літаком четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий літак, що здатний виконувати різні завдання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: