fbpx
Сьогодні
17:39 31 Тра 2024

Нідерланди дозволяють Україні використовувати винищувачі F-16 на території рф

Міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс-Слот. Фото: AP Photo/Hadi Mizban

Нідерланди не проти використання Україною бойових літаків F-16 на території російської федерації. А також Естонія заявляє, що Україна має всі законні підстави застосовувати зброю для захисту себе, а також для ударів по військовій інфраструктурі росії.

Про це заявила міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс-Слот на полях неформальної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Празі та естонський міністр Маргус Тсахкна, передає "Радіо Свобода".

"Якщо ви маєте право на самооборону, немає кордонів для застосування зброї… Це загальний принцип", — сказала вона.

Брюїнс-Слот також зазначила, що Нідерланди готові зробити все можливе, щоб "якнайшвидше дозволити F-16 літати в небі України".

"Це загальний принцип, якого ми дотримуємось, і ми, звичайно, дуже завантажені переговорами з американцями щоб всі F-16 були доступні Україні", — додала вона.

Також в Празі і естонський міністр Маргус Тсахкна заявив, що Естонія завжди вважала, що Україна має всі законні підстави застосовувати зброю для захисту себе, а також для ударів по військовій інфраструктурі рф і сподівається, що інші країни-члени НАТО знімуть обмеження щодо можливості України відповідати на агресію Росії.

Естонський міністр Маргус Тсахкна. Фото: ERR

"Я дуже сподіваюся, що інші країни знизять ці обмеження для України. Ми повинні дати Україні свободу захищати себе.

З першого дня ми дотримуємося позиції, що Україна має всі законні підстави використовувати зброю для захисту себе, а також застосовувати її на території Росії, якщо в цьому є потреба, націлюючи її на військову та стратегічну інфраструктуру", – пояснив Тсахкна.

За його словами, необхідно вирішити, якими будуть наступні кроки щодо наближення членства України НАТО, тож "дуже важливо, щоб підтримка НАТО у Вашингтоні була більшою, ніж це було у Вільнюсі».

Естонія також вважає, що всім країнам НАТО можливо витрачати 0,25% свого ВВП упродовж наступних чотирьох років на підтримку України.

"Разом це 120 мільярдів євро на рік, і цього буде достатньо для України, щоб відсунути Путіна назад.

Ця цифра – 0,25 відсотка від ВВП стає дедалі популярнішою, і я думаю, що сьогодні ми також обговоримо це питання. Ці довгострокові зобов'язання є важливими і досяжними, тому я гадаю, що це прийнятне рішення для всіх", – підкреслив він.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Треба зазначити, що після розпочатого нового наступу російських військ у Харківській області, деякі європейські країни розпочали кампанію призову щодо послаблення обмежень використання переданої зброї Україною.

Які країни підтримали Київ щодо застосування західної зброї на території росії:

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: