fbpx
Сьогодні
17:57 31 Тра 2024

НАТО просунулося у трьох питаннях щодо підтримки України, - Столтенберг прокоментував зустріч у Празі

Фото: Europa Press

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що на зустрічі у Празі союзники по НАТО просунулися у трьох питаннях: кращій координації Альянсу у питанні постачання зброї й навчання особового складу, визначенні багаторічної фінансової підтримки України та євроатлантичній інтеграції України.

Як пише Укрінформ, про це він сказав під час пресконференції у Празі після зустрічі глав МЗС країн НАТО, передає Рубрика.

"Сьогодні ми не приймали жодних остаточних рішень. Але ми досягли значного прогресу у трьох питаннях", – заявив Столтенберг.

По-перше, як зазначив Столтенберг, НАТО планує відігравати "більшу координаційну роль" у питанні постачання зброї Україні і навчання українських військових, оскільки на практиці 99% військової допомоги Київ отримує від країн Альянсу.

По-друге, генсек НАТО запропонував розробити багаторічну фінансову підтримку України. За словами генсека НАТО, щороку країни Альянсу надають військової допомоги Києву на суму приблизно 40 млрд євро.

"Ми маємо зберегти щорічну підтримку щонайменше на тому ж рівні так довго, як це потрібно",- наголосив генсек НАТО.

Він додав, що cоюзники повинні "справедливо розподілити цей тягар" між собою.

"Це дозволить посилити відповідальність і дати Україні передбачуваність, яку вони потребують, для довгострокового планування",- підкреслив Столтенберг.

По-третє, як підкреслив генсек Альянсу, союзники погодилися, що майбутнє України – в НАТО. Відтак, країни-члени налаштовані рішуче щодо допомоги Києву на цьому шляху. Столтенберг підкреслив, що членство в НАТО є найвищим рівнем безпеки, що гарантуватиме мир і стабільність для відновлення країни.

Він також підкреслив, що Росія з 2022 року веде найкривавішу війну в Європі від завершення Другої світової війни, бомбардуючи лікарні, школи, торгові центри і вбиваючи цивільне населення України. Відтак, Україна має право на самозахист.

"Треба чітко сказати: самозахист не є ескалацією, а фундаментальним правом. Це передбачено в Cтатуті ООН. Україна має право і відповідальність захищати своїх людей, а ми маємо право реалізовувати це право на самозахист",- наголосив Столтенберг.

Він додав, що росії не подобається західна підтримка України, відтак вона намагається відлякати НАТО від допомоги Києву.

"Але ми не лякаємося і не злякаємося",- констатував генсек НАТО.

Він запевнив, що майбутній cаміт НАТО cтворить "міцнішу опору на тривалу перспективу" у контексті підтримки України.

Як вже повідомляла Рубрика, Блінкен сказав журналістам перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Празі, особливістю саміту НАТО з нагоди 75-тої річниці створення Альянсу стане "дуже сильний пакет для України".

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на ювілейний саміт Альянсу у Вашингтоні у 9-11 липня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: