fbpx
Сьогодні
21:59 31 Тра 2024

Надання ракет Taurus усе одно не обговорюється: Пісторіус після дозволу Україні бити по території рф

Фото: CNN

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус пояснив, що рішення дозволити Україні бити німецькою зброєю по військових цілях на території росії – це "стратегічна адаптація до мінливої ситуації". Однак він зауважив, що уряд Німеччини не відновлюватиме дебати щодо надання Україні далекобійних ракет Taurus.

Про це повідомляють Tagesschau та NTV, передає Рубрика.

Речник федерального уряду Німеччини Штеффен Хебештрайт пояснив, що рішення дозволити Україні бити по території росії ухвалили на тлі російських атак на півночі Харківщини.

"Ми переконані, що згідно з міжнародним правом Україна має право захищатися від цих нападів. З цією метою вона також може використовувати зброю, надану для цієї мети, відповідно до своїх міжнародно-правових зобов'язань", — наголосив він.

Очільник оборонного відомства Пісторіус назвав це рішення "стратегічною адаптацією до мінливих подій". За його словами, Німеччина неодноразово так робила з початку повномасштабного вторгнення росії в України.

"Ми адаптувалися до ситуації та адаптували нашу стратегію", — зазначив міністр оборони.

А втім, він підкреслив: федеральний уряд усе одно не відновлюватиме обговорення щодо постачання Україні німецьких крилатих ракет великої дальності Taurus.

"Межа залишається незмінною, навіть після заяв, зроблених нашими партнерами та нами самими", — додав Пісторіус.

Тим часом федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц не відповів прямо на заяву уряду. Проте додав, що потрібно "уникнути великої війни між росією та НАТО".

"Водночас ми маємо забезпечити, щоб Україна могла захистити свою незалежність і суверенітет", — сказав Шольц.

Він також наголосив на необхідності ретельно координувати дії з "тими, з ким ми в союзі". Канцлер підкреслив, що Німеччина "робить це".

Як повідомлялось, німецький уряд дозволив Україні застосовувати німецьку зброю для того, щоб завдавати ударів по території росії. Речник федерального уряду Німеччини Штеффен Хебештрайт розповів, що Німеччина домовилася з Україною, що та використовуватиме німецьку зброю "відповідно до міжнародного права".

Ще нещодавно канцлер Німеччини Олаф Шольц виступав проти використання німецького озброєння для ударів по території рф. За його словами, є "чіткі правила постачання німецької зброї, які були узгоджені з Україною і які працюють".

Крім того, Держсекретар США Ентоні Блінкен також підтвердив інформацію, що президент Джо Байден дав дозвіл Україні застосовувати американську зброю для протидії російській агресії, зокрема для ударів по території рф. Він додав, що Сполучені Штати продовжать робити те, що робили, — у разі потреби адаптуватися та підлаштовуватися.

Що відомо про ракети Taurus

Ця авіаційна дозвукова крилата ракета призначена для високоточного ураження цілей.

Taurus – німецький аналог британських ракет Storm Shadow, які вже успішно використовуються ЗСУ. Крилата ракета Taurus запускається з винищувача та може доставляти 400-кілограмову боєголовку на понад 500 кілометрів. Ракета вважається ефективною зброєю проти захищених цілей, таких як командні бункери або склади боєприпасів.

Німеччина на початку 2000-х років замовила 600 ракет Taurus для своїх повітряних сил. Однак, за даними німецьких ЗМІ, Бундесвер наразі має лише 150 боєготових Taurus.

Крилаті ракети Taurus спільно з франко-британськими Storm Shadow, які вже застосовує Україна, дозволять завдавати ударів по російській військовій інфраструктурі на окупованій території на далеких відстанях.

26 лютого канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти можливої передачі Україні далекобійних ракет Taurus, бо вважає, що це втягне країну у війну з росією.

Він додав, що "здивований", оскільки деякі люди навіть не замислюються над тим, що певні дії Німеччини можуть призвести до втягування її у війну. Шольц також сказав, що Німеччина не зможе контролювати, яких цілей досягатимуть за допомогою ракет Taurus.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Taurus — це "дуже важлива" зброя для України. Щодо того, чи передадуть Україні ці ракети, він сказав, що порядок ухвалення рішення стосовно будь-яких видів зброї завжди починається від США.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: