fbpx
Сьогодні
19:57 31 Тра 2024

На Донеччині розповіли, як працює "Армія відновлення"

Суспільно-корисні роботи на Донеччині. Фото: Донецька обласна служба зайнятості

«Армія відновлення» — це можливість для людей, які втратили джерела доходу, отримати тимчасове працевлаштування та дохід, а також узяти участь у відбудові країни. Іншими словами, це суспільно-корисні роботи під час дії воєнного стану.

Про це Східному Варіанту розповіла директорка Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко.

«Завдяки цій програмі безробітні отримують хай тимчасову, але роботу, за яку платять. Таким чином, мешканці Донеччини зможуть зробити свій внесок у відновлення та відбудову як громади, так і всієї країни. Такі суспільно-корисні роботи сприяють відновленню області під час повномасштабної війни», — розповідає Валентина Рибалко.

У середньому, тимчасові суспільно-корисні роботи можуть тривати 3–4 тижні, але бувають випадки, коли люди працювали й довше, каже Валентина Рибалко. Зарплата працівників фінансується Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Серед видів суспільно-корисних робіт можуть бути:

  • розбір завалів та відновлення будинків, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розвантаження, фасування та доставка гуманітарної допомоги;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • допомога за доглядом за пораненими військовослужбовцями в медичних закладах;
  • плетіння маскувальних сіток;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Однак, перелік робіт може відрізнятися в регіонах чи містах. Адже  потреби різні та в кожної військової адміністрації є свій перелік найбільш затребуваних робіт.

За півтора року роботи «Армії відновлення» в усій країні було видано майже 102 тисячі направлень для участі тимчасово безробітних українців у суспільно-корисних роботах із відбудови країни. Донецька область є однією з найбільш активних у проєкті: з початку роботи програми Донецьким обласним центром зайнятості було видано 12800 направлень.

Для виконання робіт із людиною укладається строковий трудовий договір. Тому на працівника, нехай і тимчасових робіт, поширюються вимоги та гарантії у сфері охорони праці та загальнообов'язкового державного страхування. Тобто відпрацьований час на таких роботах піде в трудовий стаж. Розмір заробітної плати за суспільно-корисні роботи не може бути нижчим від розміру мінімальної заробітної плати, яка станом на зараз дорівнює 8 тисячам гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: