fbpx
Сьогодні
21:36 31 Тра 2024

Кабмін затвердив ліцензійні умови для заготівлі та тестування донорської крові, - Радуцький

Кабінет Міністрів затвердив ліцензійні умови для заготівлі та тестування донорської крові. Створення системи крові є одне із зобов'язань України відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Фейсбуці, передає Рубрика.

"Затвердження ліцензійних умов – важливий євроінтеграційний крок України, що посилює контроль держави за діяльністю центрів крові. Таке рішення Уряду дозволяє виконати ще одне положення закону нашого Комітету "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові", – поінформував він.

Політик нагадав, що у 2020 році Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає модернізацію галузі, приведення її до сучасних стандартів, в тому числі:

  • заміну застарілого обладнання,
  • посилення контролю за якістю крові,
  • відродження безоплатного донорства,.

"Але досі закон запрацював лише частково, адже не вся "підзаконка" затверджена", – зазначив Радуцький.

За його словами, реформування системи крові актуальне щонайменше з двох причин, адже в умовах повномасштабного вторгнення кров донорів потрібна для порятунку поранених військових.

Водночас створення системи крові – це одне з головних зобов'язань України у медицині відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Радуцький підкреслив, що Україна взяла на себе зобов'язання встановити стандарти якості та безпеки:

  • забору,
  • тестування,
  • обробки,
  • зберігання,
  • розповсюдження крові людини.

"Кабмін затвердив нові ліцензійні умови. Наразі центри крові отримують ліцензію лише на медичну практику, але не мають змоги отримати спеціальної ліцензії, яка б відображала всю специфіку їхньої діяльності", – пояснив народний депутат.

Голова профільного комітету уточнив, що йдеться про весь процес: від заготівлі донорської крові та її компонентів до їхнього розподілу чи реалізації в лікарні, тобто відтепер вперше в Україні запроваджується система ліцензування за європейськими стандартами саме для суб'єктів системи крові.

За його словами, нові ліцензійні умови набувають чинності через рік з моменту ухвалення.

"Відтоді заготовляти донорську кров можна буде виключно в центрах крові, а відділення трансфузіології в закладах охорони здоров'я будуть перетворені на лікарняні банки крові. Видачу відповідних ліцензій проводитиме Держлікслужба", – додав він.

Наразі Україні потрібно регулярно поновлювати запаси крові та її компонентів, адже потреба в них постійна. Громадян закликають відгукуватися на заклики Центрів крові та приходити на донацію.

Нагадаємо, платформа ДонорUA випустила чат-бот, який надає українцям інформацію про донорство. Перша версія вже зараз доступна для абонентів ChatGPT Plus, оскільки вона розроблена на базі функціональності користувацьких GPTs.

Як повідомлялось, уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі. Це дозволить суттєво зменшити відсоток смертей на полі бою, пов'язаних із крововтратою.

Нагадаємо, у разі нагальної потреби за надзвичайних ситуацій та на період воєнного стану, донорську кров та її компоненти зможуть ввозити з-за кордону, як гуманітарну допомогу.

Окрім того, Єдиний в Україні банк довгострокового зберігання еритроцитів створили у столиці на базі Київського міського центру крові.

А також повідомлялось, що кров та її компоненти контролюватиме інформаційна система донорства крові "єКров".

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: