fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 17:29 30 Тра 2024

Як зробити ЄС незалежним від російського експорту: у Києві відбулась відкрита дискусія

28 травня у Києві відбулася зустріч представників уряду України, місцевого самоврядування, експертного середовища, аналітичних центрів, а також бізнес-асоціацій з України та Центрально-Східної Європи. Вони обмінялися думками та напрацюваннями щодо потенційної ролі України у посиленні стратегічної автономії ЄС від китайського та російського експорту та економічного розвитку прикордонних регіонів. "Рубрика" зібрала найцікавіше.

У чому проблема? 

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну країни Європейського Союзу почали активно шукати заміну російському імпорту (на 2021 рік його частка складала понад 163 млрд євро). Але повністю відмовитися від російської продукції не вдалося й до сьогодні.

Як одну з альтернатив Європейський Союз почав використовувати імпортовані товари з Китаю. На сьогодні китайський імпорт на понад 90% забезпечує потреби Євросоюзу. Така залежність шкодить відкритій стратегічній економіці ЄС.

Яке рішення? 

Подолання залежності від російського та китайського імпортів є одним з ключових пріоритетів Європейського Союзу.

"Україна не може замістити стратегічні залежності Європейського Союзу, але водночас може замістити імпорт Європейського Союзу в тих товарних категоріях, в яких у нас є конкурентоспроможність", – зазначає Дмитро Ливч, голова правління і виконавчий директор EasyBusiness.

Як це працює?

Основна задача, як зазначає Вікторія Мельник, координаторка напрямку європейської інтеграції центру політико-правових реформ, це залучити іноземні інвестиції до України. Адже у нас є всі ресурси для того, щоб скласти здорову конкуренцію для європейських країн.

заміна російському імпорту

Організатори озвучили три основні галузі для перспективних інвестицій:

  • металургія,
  • текстиль,
  • машинобудування.

До того ж не менш важливим аспектом є розміщення виробничих потужностей на прикордонних територіях, що межують з країнами-членами Європейського Союзу.

Інвестиції в перспективні галузі допоможуть Європейському Союзу після прийняття України здобути економічну незалежність від китайського та російського імпорту. 

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: