fbpx
Сьогодні
19:58 30 Тра 2024

Російська федерація утримує в полоні 31 українського журналіста, - правозахисники

Фото: НСЖУ

Станом на сьогодні відомо про 31 викраденого ворогом українського журналіста, що перебувають у полоні на території російської федерації.

Про це повідомила виконавча директорка ГО "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко на пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Станом на сьогодні медійна ініціатива за права людини встановила 31 медійника, викраденого Росією на окупованих територіях України. У багатьох випадках доля цих людей залишається невідомою. Інформацію про їхнє місце перебування і стан здоров'я не можуть отримати ані рідні, ані правозахисники", – зазначила правозахисниця.

Катриченко додала, що організація вивчає факти затримання цивільних громадян України на окупованих територіях, зокрема і журналістів.

За даними ГО "Медійна ініціатива за права людини", наразі в російських в'язницях перебувають:

  • Азіз Азіров, Ернес Аметов, Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов,
  • Ремзі Бекіров, Олексій Бессарабов, Максим Буткевич, Владислав Гершон, Анастасія Глуховська,
  • Ірина Данилович, Наріман Джелял, Владислав Єсипенко, Тимур Ібрагімов, Євген Ільченко,
  • Георгій Левченко, Ірина Левченко, Олександр Малишев, Сервер Мустафаєв, Рустем Османов,
  • Геннадій Осьмак, Вікторія Рощина, Максим Рупчов, Сейран Салієв, Яна Суворова,
  • Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов, Вілен Темер'янов, Дмитро Хилюк, Сергій Цигіпа,
  • Рустем Шейхалієв, Дмитро Штибликов.

Активістка підкреслила, що росія утримує таких осіб у жахливих умовах, в одинарних камерах, катує, до них не допускають представників міжнародних гуманітарних місій, юристів, та ігнорують право на зв'язок з рідними.

Катриченко наголосила, що досі немає чітких відомостей про журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка, якого окупаційні війська викрали 3 березня 2022 року біля власного будинку в селі Козаровичі Київської області.

"Його вивезли через територію Білорусі в Новозибків Брянської області, куди вивезли переважно більшість громадян, які були затримані на території Київської області під час окупації. Довгий час РФ не підтверджувала затримання Дмитра і сотень таких же осіб з Київської області", – поінформувала вона.

Батько викраденого журналіста Василь Хилюк розповів, що окупанти викрали його та Дмитра з дому та 10 днів утримували чоловіків у закритому приміщенні окремо один від одного.

"Потім мене відпустили, а сина, на моїх очах забрали та сказали, що "скоро закінчиться війна і Дмитро повернеться додому". Цього моменту чекаю вже два роки", – розповів Василь Хилюк.

За його словами, жодних звісток про стан сина та його місцеперебування від російської влади не надходило.

Автор розслідування про викрадення Дмитра Хилюка, керівник відділу розслідувань "Репортери без кордонів" Арно Форже наголосив, що організація робить усе можливе, щоб знайти Дмитра та дізнатися більше про його долю.

"Ми маємо інформацію, документи та маємо свідків, які стверджують, що Дмитро був вивезений через територію Білорусі, та про те, де він утримувався раніше. Маємо також інформацію за минулий рік. Знаємо, що його перевезли до Володимирської області РФ, до виправної колонії 7. Ми думаємо, що він ще перебуває там", – поінформував Форже.

Просте, важко дізнатися точно, де Хилюк перебуває зараз, це не вдається Міжнародному комітету Червоного Хреста, також не можна розпитати звільнених з полону, бо довгий час обміни військовополоненими не відбуваються.

Перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ розповіла, що нещодавно було отримано інформацію щодо української журналістки Вікторії Рощиної.

"Батьку Вікторії міністерство оборони РФ підтвердило, що журналістка наразі перебуває на території Росії, а також те, що вона ув'язнена", – підкреслила вона.

За її словами, нещодавно проходили щорічні збори Європейської федерації журналістів, де Національна спілка журналістів України запропонувала загальну заяву на підтримку полонених українських журналістів.

"Там містяться вимоги до спілок журналістів та асоціацій журналістів інших країн, а це 300 000 наших колег, щодо сприяння та посилення тиску на Росію через їхні уряди, через їхніх дипломатів і створити міжнародний механізм звільнення професійних і громадянських журналістів", – наголосила Кущ.

Своєю чергою директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк зауважила, що наразі відбувається активна співпраця щодо полонених журналістів з Офісом генерального прокурора та комітетом Верховної Ради з питань свободи слова.

Наостанок вона закликала донорську спільноту запровадити окрему фінансову підтримку для родин тих журналістів, які перебувають у полоні.

"Я вважаю, що це був би важливий крок і практичний символ солідарності та підтримки родин незаконно утриманих ворогом журналістів", – наголосила Романюк.

Нагадаємо, 24 травня делегати щорічних зборів Європейської федерації журналістів ухвалили звернення до Європейської комісії, урядів країн Європи:

  • посилити дипломатичний і санкційний тиск на владу Російської Федерації задля негайного звільнення всіх незаконно переслідуваних українських журналістів;
  • ініціювати створення міжнародного механізму звільнення українських професійних і громадянських журналістів як цивільних осіб, незаконно затриманих Росією;
  • разом з іншими міжнародними інституціями та гуманітарними місіями вжити заходів для встановлення місця перебування українських журналістів, які зникли безвісти на окупованій території.
Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: