fbpx
Сьогодні
17:46 30 Тра 2024

Під час саміту Північноатлантичного Альянсу поставимо підтримку України на міцніший фундамент, - Генсек НАТО

Фото: Х / Jens Stoltenberg

Під час засідання Північноатлантичного Альянсу, яке відбудеться у липні цього року, зміцнення підтримки України буде одним з питань, яке будуть обговорювати лідери країн-членів НАТО.

Про це розповів генеральний секретар військового Блоку Єнс Столтенберг, цитує The Guardian.

Як зазначив очільник Альянсу, під час засідання планують зробити кроки щодо:

  • інвестування в безпеку альянсу,
  • зміцнення зв'язків з партнерами,
  • посилення підтримки України.

Столтенберг додав, що виклики, з якими сьогодні бореться Україна, стають дедалі більшими та складнішими. Перемога країни залежить від рішучої підтримки з боку військового Блоку.

"Тому на липневому саміті НАТО ми плануємо поставити нашу підтримку на міцніший фундамент. В тому числі шляхом посилення ролі НАТО в координації допомоги в галузі безпеки й тренувань, а також багаторічних фінансових зобов'язань", – додав генсек НАТО.

Зокрема під час засідання порушать питання посилення співпраці з партнерами Альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні. Мова йде про Австралію, Нову Зеландію, Японію й інших.

"На нашому завтрашньому засіданні на рівні міністрів закордонних справ ми також обговоримо, як подолати нестабільність у нашому південному сусідстві, в тому числі постійну загрозу тероризму", – додав він.

Нагадаємо, що на липневому саміті цьогоріч країн-членів НАТО у Вашингтоні будуть важливі зміни у формулюваннях щодо перспективи членства України в Альянсі. Утім, Київ так і не отримає запрошення до блоку.

Саміт НАТО у Вашингтоні

Саміт НАТО у Вашингтоні пройде з 9 по 11 липня в столиці США і буде присвячений 75-річчю Альянсу. Він був офіційно запропонований у 2023 році під час саміту НАТО у Вільнюсі.

Саміт важливий для України, оскільки, як раніше зазначав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Захід має переконати главу володимира путіна в тому, що він готовий до довгострокового конфлікту з росією та довгострокової підтримки України.

Наприкінці квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна вже готується до майбутнього саміту НАТО, який запланований на липень і відбудеться в США. Київ хоче отримати запрошення до Альянсу. Крім того, нещодавно Зеленський не виключив, що на саміті НАТО у Вашингтоні можуть ухвалити рішення про передачу Україні семи систем Patriot.

Щодо питання вступу України до НАТО, то, як раніше зазначав Столтенберг, союзники навряд чи досягнуть консенсусу на саміті у Вашингтоні в липні на запрошення країни до Альянсу.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на ювілейний саміт Альянсу у Вашингтоні у 9-11 липня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: