fbpx
Сьогодні
17:15 30 Тра 2024

Не означає - мобілізація: українські 17-річні юнаки, які за кордоном, мають приїхати до України та стати на військовий облік

Фото: З відкритих джерел

Українські учні, які виїхали за кордон, за чинним законодавством мають до свого 17-річчя повернутися на Батьківщину та отримати приписне до військкомату. Це не означає, що таких юнаків мобілізують.

Про це заявив представник Полтавського обласного ТЦК Роман Істомін.

Зауважимо, що відповідно до чинного законодавства всі юнаки з досягнення 17 років мусять стояти на обліку у ТЦК. Як правило, військкомати звертаються до навчальних закладів, а ті направляють юнаків до ТЦК.

Проте через повномасштабне вторгнення росії в Україну багато дітей виїхали за кордон, тікаючи від війни.

"Ми не надсилатимемо листи, наприклад, за кордон про те, що він має з'явитися. Загалом – так, він має повернутися в Україну, якщо він громадянин, він підлягає приписці", підкреслив Істомін.

За ігнорування вимоги ТЦК без поважних причин передбачене адміністративне покарання у вигляді штрафу у 510 – 850 гривень. У разі повторного порушення протягом року сума штрафу становитиме 1,7 тис. гривень.

Нагадаємо, що наприкінці 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову № 1487, якою визначив, коли юнаки мають ставати на військовий облік.

Згідно зі змінами, на облік треба стати у рік досягнення 17 років. Громадянин України по досягненню 17-річного віку вже потрапляє на персонально-первинний та персональний військовий облік. Проте військовозобов'язаними чоловіки вважаються з 18 до 60 років і їм заборонено виїжджати за кордон.  

Варто додати, що дистанційно через "Резерв+" можна лише оновити дані, однак не стати на облік.

Що відомо про методи вручення повісток після прийняття нового закону про мобілізацію

Нагадаємо, 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію в Україні, який посилює мобілізаційні заходи. Кабінет міністрів останніми днями ухвалив пакет постанов, якими затверджуються порядки мобілізації та військового обліку.

Також повідомлялось, що Міністерство оборони для військовозобов'язаних, призовників та резервістів запустило мобільний застосунок "Резерв+", де можна буде оновити свої дані.

Окрім того, роботодавці, відповідно до постанови Кабінету міністрів, можуть видавати повістки  військовозобов'язаним.

Також з 18 липня повістки до ТЦК почнуть надсилати поштою через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію.

До того ж відтепер в Україні представники територіальних центрів комплектування мають право вручати повістки резервістам та військовозобов'язаним цілодобово.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: