fbpx
Сьогодні
18:58 30 Тра 2024

Financial Times: Україна та США напередодні Саміту миру підпишуть безпекову угоду

Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський та президент США Джо Байден напередодні Саміту миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, підпишуть угоду про безпеку.

Про це пише Financial Times.

За інформацією іноземного видання, підписання відбудеться в Італії. Саміт лідерів держав "Групи семи" запланований в Італії 13-15 червня. Джерела видання не уточнюють, у який саме день відбудеться підписання угоди.

"За кілька днів до мирного саміту Зеленський і Байден, як очікується, підпишуть двосторонню угоду про безпеку в кулуарах зустрічі G7 в Італії наступного місяця", – пише видання, посилаючись на неназваних посадовців США.

Financial Times зауважує, що угода була укладена протягом останніх тижнів, що відзначались дедалі більшою напругою у відносинах між Києвом та Вашингтоном.

Це прозвучало у заяві Володимира Зеленського, коли український президент дорікнув американському колезі Джо Байдену за намір взяти участь у зборі коштів від Демократичної партії в Каліфорнії, а не у Саміті миру у Швейцарії. Зеленський сказав, що це "не дуже сильне рішення".

Кілька українських посадовців заявили, що відсутність підтримки США на найвищому рівні ініціативи щодо проведення мирного саміту є лише однією з багатьох точок тертя з Вашингтоном та іншими західними партнерами.

Понад десяток нинішніх і колишніх українських посадовців і дипломатів країн G7 в Києві, які спілкувалися з виданням, вказують на цілу низку спірних питань:

Серед інших напружених моментів – звільнення головнокомандувача Валерія Залужного в лютому та міністра інфраструктури Олександра Кубракова у цьому місяці.

Також є розбіжності в стратегіях щодо того, як Україна може досягти перемоги, а також як ця перемога може виглядати.

Нагадаємо, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що майбутня двостороння угода про безпеку з Україною передбачатиме військову допомогу в різних сферах і допоможе наблизитись їй до членства в НАТО.

Безпекові угоди

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Португалія стала 12-ю країною, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня торік.

До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією та Бельгією.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: