fbpx
Сьогодні
10:28 29 Тра 2024

Війська рф влаштували чотири механізовані атаки на Донеччині, ймовірно перевіряли реакцію України, - ISW

Фото: Міноборони рф

У Донецькій області російсько-окупаційні війська здійснили чотири механізовані атаки силами ротних та менших підрозділів на кількох оперативних напрямках: загарбники не досягли значних успіхів, але, ймовірно, перевіряли реакцію України після боїв на Харківщині.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW)

Як зазначають американські аналітики, на відеозаписах, опублікованих 27 і 28 травня, видно, що російські війська проводять посилені взводні механізовані атаки:

  • на схід від Часового Яру;
  • на схід від Новопокровського;
  • біля Новомихайлівки;
  • в Старомайорському.

Російські війська:

  • лише незначно просунулися в атаках на схід від Новопокровського та Старомайорського,
  • не здійснили підтверджених просувань поблизу Часового Яру або Новомихайлівки.

Як наголошують ISW, останніми днями російські війська зменшили темп атак і просування на півночі Харківської області та збільшили темп атак у напрямку Покровська (Авдіївки).

Аналітики інституту зауважили, що ці російські механізовані атаки – по одній на кожній з чотирьох нинішніх операційних осей росії – обмежені порівняно з попередніми.

Атаки 27 і 28 травня, ймовірно, мали на меті оцінити реакцію українських сил і їхню обороноздатність на Донецькому напрямку. 

Нещодавні російські наступальні дії на півночі Харківської області, ймовірно, мали на меті скористатися нестачею в України живої сили й техніки до того, як очікувана західна військова допомога прибуде на фронт.

Ключові висновки ISW за 28 травня:

  • Очільник росії володимир путін грубо спотворив українську Конституцію та українське законодавство 28 травня з метою подальшого просування кремлівської інформаційної операції, стверджуючи, що президент України Володимир Зеленський більше не є легітимним президентом України.
  • Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук прямо відреагував на навмисне спотворення путіним українського законодавства і чітко заявив, що Конституція та закони України передбачають, що Зеленський залишатиметься на посаді до закінчення воєнного стану в Україні.
  • Російські твердження про нелегітимність Зеленського є відомою інформаційною операцією Кремля, яку кремлівські чиновники активно просувають протягом останніх тижнів, частково орієнтуючись на іноземну аудиторію.
  • Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань культури підтримав резолюцію, яка визнає цілеспрямоване знищення росією української культури, елементом російської кампанії геноциду в окупованій Україні, що узгоджується з давньою оцінкою ISW про те, що росія реалізує широку окупаційну стратегію, спрямовану на викорінення національної ідентичності та незалежності України.
  • Російська влада готується активізувати депортацію українських дітей до росії влітку 2024 року, що ще більше посилить ще один компонент російської кампанії геноциду в Україні.
  • Постійна підтримка Іраном російської оборонно-промислової бази (ОПБ) та надання летальної допомоги росії посилює технологічний потенціал росії та її військові можливості на полі бою в Україні.
  • Парламент Грузії подолав вето президента Грузії Саломе Зурабішвілі на російський закон про "іноземних агентів" 84 голосами проти 4 28 травня.
  • Обмежений сегмент російського ультранаціоналістичного інформаційного простору відновив свою стандартну публічну критику Міністерства оборони (МО) росії й попередив, що новий міністр оборони Андрій Бєлоусов може не розв'язати системні проблеми в російському МО та армії.
  • Португалія та Бельгія 28 травня підписали довгострокові двосторонні угоди з Україною у сфері безпеки.
  • Путін 28 травня висловив підтримку виключенню Талібану з переліку заборонених в росії організацій, зазначивши, що росія, ймовірно, зробить це найближчим часом.
  • Українські сили нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Липців, а російські сили нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Авдіївки та прикордонної зони Донецької та Запорізької областей.
  • За повідомленнями, російські військові активізували зусилля з вербування громадян з країн Центральної Африки для участі у бойових діях в Україні.

Нагадаємо, що  нещодавно в ISW заявляли, що передчасний початок російських наступальних операцій підірвав успіх рф на півночі Харківської області: в результаті наступ став провальним.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: