fbpx
Сьогодні
16:44 29 Тра 2024

Уряд Угорщини підписав угоду з Білоруссю щодо допомоги з будівництвом ядерного реактора

Фото: Vitaly Pivovarchik/BelTA/Handout

Уряд Угорщини підписав угоду із Білоруссю про допомогу у зведенні другої атомної станції в європейській країні.

Про це в Мінську заявив глава угорського МЗС Петер Сійярто, повідомляє Reuters. пише Рубрика.

Угорський реактор «Пакш-2» будується російською державною корпорацією «Росатом» із 2014 року.

«Велике значення має підписана тут сьогодні угода про співпрацю в галузі ядерної енергетики, яка дозволяє нам використовувати досвід Білорусі, отриманий тут, при будівництві реакторів за подібною технологією», – сказав Сійярто, не розкривши деталей укладеної угоди.

«Росатом» будує два реактори потужністю 1,2 ГВт кожен на АЕС «Пакш-2» у центральній частині Угорщини.

Проєкт будівництва вартістю 12,5 мільярда євро зазнав тривалих затримок попри те, що ядерна енергетика не підпадає під санкції Євросоюзу проти рф. Угорщина, яка отримує більшу частину електроенергії з росії, виступила проти розширення обмежень на цей сектор.

Окрім цього, Сійярто розкритикував пропозицію деяких європейських партнерів Угорщини та НАТО щодо відправлення своїх військових в Україну для тренування українських військ.

«Мені огидні заяви щодо того, що країни ЄС, НАТО відправляють солдатів в Україну», – заявив він.

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Оскільки раніше угорський лідер також зазначив, що має ще 75 можливостей заблокувати процес вступу України, оскільки кожен етап вимагає одноголосного схвалення членів ЄС.

Варто зазначити, що ЄС схвалив виділення Угорщини 10 млрд євро минулого тижня. Однак, будь-яке подальше виділення коштів, швидше за все, зустріне жорсткий опір. Інші 20 млрд євро, які належать Угорщині, утримуються відповідно до окремої процедури, яка дає Брюсселю необхідні важелі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: