fbpx
Сьогодні
15:37 29 Тра 2024

Уряд Литви виділив 13,5 млн євро на придбання радарів повітряного спостереження для України

English version here

Радар Ground Master 200. Фото: З відкритих джерел

29 травня литовський уряд виділив 13,5 млн євро на придбання радарів повітряного спостереження, які передадуть коаліції з пошуку засобів протиповітряної оборони України, що очолює Німеччина.

Про це розповів міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас, передає LRT.

Як зазначив очільник литовського оборонного відомства, ці радари посилять систему попередження в Україні.

"Таким чином, ми приєднуємося до ініційованої Німеччиною коаліції з протиповітряної оборони. Німеччина надала Україні третю систему Patriot та інші системи, тому ми робимо свій можливий внесок у відповідь", сказав Кащюнас.

Зі слів литовського міністра, мета його держави цьогоріч – відправити в Україну чотири радари.

"Вони посилять попередження, видимість і здатність знищувати повітряні цілі. Цього року ми відправимо чотири радари, а потім продовжимо закуповувати радари, тому що вони потрібні Україні, вони самі визначили цю потребу", розповів очільник Міноборони Литви.

Нагадаємо, наприкінці квітня ми писали, що Литва розглядає можливість внеску в німецьку Коаліцію протиповітряної оборони шляхом надання Україні радарів повітряного спостереження.

Що відомо про ініціативу пошуку ППО для України

Нагадаємо, уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні, 17 квітня. Берлін пізніше повідомляв, що обговорює з Данією та Нідерландами фінансування ініціативи.

У квітні Бельгія також оголосила про виділення 200 мільйонів євро на німецьку ініціативу, а у травні Канада пообіцяла дати понад 55 мільйонів доларів.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус також оголосив про наміри придбати у Сполучених Штатів Америки три пускові установки для реактивних систем залпового вогню HIMARS та передати їх Україні.

Нагадаємо, що на 22-му засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), що відбулося напередодні, висловили підтримку ініціативі Німеччини з пошуку засобів протиповітряної оборони для Києва низка країн.

Зокрема Нідерланди планують у короткий термін зібрати зенітно-ракетний комплекс Patriot та передати його Україні, а також закликають долучитися й інші країни, які мають на озброєнні саме таку систему протиповітряної оборони.

А 24 травня прибув ще один німецький зенітний комплекс Iris-T-SLM. Таким чином зараз в Україні є чотири системи Iris-T середньої дальності та одна система Iris-T малої дальності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: