fbpx
Сьогодні
16:28 29 Тра 2024

Ще одна країна Євросоюзу не проти, щоб Україна завдавала ударів її зброєю по території рф

Україна може завдати удару по території російської федерації за допомогою зброї, яку надала Фінляндія.

Про це заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен, повідомляє Uusi Suomi.

Як зазначила фінська дипломатка, країна, яка веде оборонну війну, може завдати удару по військових об'єктах на території агресора, якщо це необхідно для самооборони.

"Фінляндія не встановлює жодних конкретних обмежень на матеріальну допомогу Україні, але припускає, що вона буде використана відповідно до міжнародного права.

Росія веде незаконну агресивну війну в Україні, і Україна має право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це включає удари по військових цілях на території агресора, які необхідні для самооборони", – заявила Валтонен.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території Росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Своєю чергою Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

28 травня премʼєр Бельгії під час пресконференції пояснив, що 30 винищувачів F-16, які Бельгія зобов'язалась передати Україні, можна буде використовувати тільки на українській території. Те саме стосується й іншого озброєння, передбаченого безпековою угодою.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що використання Україною західної зброї проти цілей у росії не зробить НАТО частиною конфлікту. Очільник Альянсу подвоїв зусилля, щоб закликати союзників скасувати обмеження на ураження цілей у росії.

Зауважимо, що Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по росії. Також у Польщі підтримали право України використовувати західну зброю для ударів по рф.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: