fbpx
Сьогодні
20:00 29 Тра 2024

Польща вирішила посилити кордон з Білоруссю та створити 200-метрову буферну зону

Фото: PAP

Уряд Польщі вирішив збільшити чисельність військових, прикордонників і поліцейських на кордоні з Білоруссю. Також вирішено створити буферну зону завширшки 200 метрів, щоб захистити оборонців державного рубежу від агресивних дій нелегальних мігрантів.

Про це повідомили на пресконференції під час відвідання польсько-білоруського кордону прем'єр-міністр Дональд Туск, глави МВС та Міноборони Польщі Томаш Сємоняк і Владислав Косіняк-Камиш, передає Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

Туск зазначив, що уряд спільно з військовим командуванням, прикордонною службою та поліцією ухвалив посилити матеріально-технічне забезпечення сил на кордоні, їх оснащення та правові механізми захисту.

За рекомендацією силовиків уряд на початку наступного тижня прийме рішення про розширення буферної зони «приблизно до 200 метрів» там, де це необхідно з точки зору ефективної діяльності прикордонників, військових та поліції.

Очільник уряду також повідомив, що прийнято рішення залучати до захисту кордону більші групи військових та поліції, особливо у місцях, де великі групи нелегалів намагаються потрапити до Польщі.

Прем'єр-міністр наголосив, що останнім часом значно посилилася агресія з боку нелегальних мігрантів, яких усіляко підтримують з боку Білорусі і росії.

«Йдеться не про будь-яку допомогу мігрантам з боку росіян чи білорусів, а про організацію дедалі складніших методів гібридної війни та дестабілізації польської держави і, власне, усієї Європи», – заявив Туск.

Своєю чергою віцепрем'єр-міністр – міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що у вівторок на польсько-білоруський кордон було додатково перекинуто підрозділи 6-ї повітрянодесантної бригади і 25-ї бригади повітряної кавалерії та військову техніку. Зараз кордон з Білоруссю охороняє 5,5 тис. польських військовослужбовців.

Міністр внутрішніх справ Томаш Сємоняк повідомив, що поліція також збільшує свою присутність на кордоні, перекидаючи особовий склад і спецтехніку.

Посилаючись на інформацію від союзницьких спецслужб, він зазначив, що слід очікувати посилення тиску на польський кордон, «оскільки в Росії збираються тисячі людей, щоб їх потім переправити (через білорусько-польський кордон – ред.)».

«Ця агресія зростає. Все почалося з кидання гілок і каміння, зараз ми маємо справу з ескалацією. За останні кількадесят годин двоє прикордонників дістали поранення. На щастя, вони постраждали менше, ніж поранений ножем військовий, але ситуація постійно загострюється», – підкреслив Сємоняк.

Як повідомлялось, уряд Польщі вирішив направити на кордон з Білоруссю додаткові сили після кількох інцидентів у вівторок уранці на кордоні, під час яких нелегальні мігранти поранили військового та двох прикордонників. Стан військового оцінюється як стабільно тяжкий. Прикордонники мають легкі поранення.

Щодня з Білорусі до Польщі намагаються нелегально потрапити в середньому 300-400 осіб із країн Близького Сходу та Північної Африки.

Раніше Дональд Туск заявив про російський слід у міграційному тиску на польсько-білоруському кордоні: понад 90% людей, які нелегально перетинають кордон, мають російську візу.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: