fbpx
Сьогодні
13:49 29 Тра 2024

Оприлюднили рейтинг найбільших роботодавців у регіонах України: лідерами стали Укрзалізниця та АТБ

Рейтинг найбільших роботодавців України створив Опендатабот: для цього він проаналізував дані фінансової звітності, яку українські бізнеси щороку мають подавати до Держстату. 

Такі дані наводить платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

"Більшість компаній зменшили штат від початку повномасштабної, водночас є й ті, хто збільшили кількість співробітників майже удвічі", наголошують в повідомленні. 

Зокрема, у Києві найбільшим роботодавцем стала Укрзалізниця.

У 2023 році перевізник мав понад 187 тисяч працівників. Навіть попри те, що від початку повномасштабного вторгнення компанія скоротила кількість своїх працівників майже на 11%, в Укрзалізниці все ще працевлаштовано найбільшу кількість українців.

"Зменшення кількості співробітників пов'язане з кількома чинниками. Серед них тимчасова окупація територій, де діяльність компанії наразі призупинена, вимушена міграція та мобілізація співробітників. Близько 10,2 тисячі залізничників нині перебувають у лавах ЗСУ", прокоментувала HR-директорка Укрзалізниці Олена Гавура.

Також у Дніпропетровській області найбільшим роботодавцем став АТБ-МАРКЕТ. Кількість працівників становить 44 094 співробітника. 

Через окупацію територій, на яких працювали магазини, міграцію населення, оптимізацію процесів в компанії та інші фактори АТБ скоротила кількість працівників на 4,7 тисячі або на 10% від початку 2022 року.

Попри це АТБ залишається одним із найбільших роботодавців не лише у Дніпропетровській області, а й України в цілому.

Інші найбільші роботодавці

  • У Запорізькій області найбільшим роботодавцем стало АТ "МОТОР СІЧ" з 14,5 тисячами робітників.
  • У Полтавській області лідирує ТОВ "ВИГІДНА ПОКУПКА" (мережа магазинів Аврора). Компанія має майже 12 тисяч співробітників.
  • Мережа супермаркетів Фора стала лідером у Київській області: нині у компанії працює 8,8 тисячі співробітників.
  • у Вінницькій області топовою компанією за кількістю співробітників стала "ВІННИЦЬКА ПТАХОФАБРИКА" — 6,3 тисячі працівників.
  • Компанія "ШУ "ПОКРОВСЬКЕ" стала лідером у Донецькій області. Підприємство одне з небагатьох, кому вдалось після початку повномасштабного вторгнення зберегти кількість співробітників. У 2023 році у компанії працювало понад 5,8 тисячі працівників.
  • На Волині лідером став ТОВ "ВЕСТ ПЕТРОЛ МАРКЕТ" із 5,6 тисячами співробітників.
  • ТОВ "ОККО-ДРАЙВ" є найбільшим роботодавцем у Львівській області. У компанії працюють 6,4 тисячі співробітників.
  • Найбільшим роботодавцем у Тернопільській області став завод кабельних мереж ТОВ "СЕ БОРДНЕТЦЕ -УКРАЇНА". Компанія має 4 тисячі робітників.
  • Аграрна компанія "НІБУЛОН" стала лідером у Миколаївській області — 3,7 тисячі працівників торік.
  • У Житомирській області лідирує ПП "УКРПАЛЕТСИСТЕМ" (Мережа АЗК UPG) — 3,3 тисячі персоналу.
  • Завод "ФЛЕКСТРОНІКС ТЗОВ" став найбільшим за кількістю робітників на Закарпатті. Там працює трохи понад 3 тисяч працівників.

Окрім того, компанії, які забезпечують електроенергією населення та промисловість, також стали найбільшими роботодавцями низці областей України:

Найменшу кількість співробітників серед інших регіонів, проте найбільшу у своїй області мають:

Нагадаємо, що в Україні жінки продовжують активно розвивати свій підприємницький потенціал. За перший квартал цього року більш ніж половину – 59% – усіх нових фізичних осіб-підприємців (ФОП) в країні створили жінки. Це рекордний показник за останні роки.

Так, жінки відкрили понад 43,5 тисячі ФОП за перший квартал року, тоді як чоловіки за той самий час — 30,5 тисячі нових справ.

Найчастіше жінки відкривають бізнес у сфері роздрібної торгівлі, надання індивідуальних та інформаційних послуг. Чоловіки ж частіше обирають комп'ютерне програмування та гуртову торгівлю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: