fbpx
Сьогодні
14:49 29 Тра 2024

На півдні Одеської області диверсант ФСБ із Молдови підпалив електропідстанції

Фото: СБУ

Правоохоронці затримали диверсанта російських спецслужб, якому вдалося здійснити підпал електропідстанцій на півдні Одеської області.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Одеську обласну прокуратуру, СБУ.

"За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури громадянину Республіки Молдова повідомлено про підозру у диверсії, вчиненій в умовах воєнного стану", зазначили у прокуратурі.

За даними слідства, російські спецслужби планували диверсійні акти на об'єктах критичної інфраструктури в Одеській області. Для цього вони залучили громадянина сусідньої країни, який мав посвідку на постійне проживання в Україні.

диверсант СБУ

Фото: Одеська обласна прокуратура

У середині квітня 2024 року агент спецслужб рф вилив 5 каністр із бензином на технологічне обладнання двох місцевих електропідстанцій, чим спровокував там пожежі.

Тоді відбулось загоряння силових трансформаторів, які забезпечують електроживлення восьми населених пунктів регіону та понад 14 тисяч абонентів – клієнтів, закладів охорони здоров'я та об'єктів водо-, тепло-, газопостачання.

У результаті пожежі обладнання було знищено, а електропідстанції виведені з ладу.

За свої "послуги" диверсант мав отримати винагороду та розраховував на 2 тисячі доларів США, але порадіти цьому не встиг – його затримали "по гарячих слідах".

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення й арештував підозрюваного. Також тривають слідчі дії щодо встановлення інших осіб, причетних до злочинної діяльності.

Нагадаємо, що у Дніпропетровській області на одній з підстанцій обленерго виявили вибухівку: її вдалося знешкодити.

Ситуація з постачанням електроенергії в Україні

Відключення електроенергії здійснюються внаслідок агресивних атак росії на енергетичну інфраструктуру України протягом останніх місяців.

Внаслідок цих атак ворог завдав значної шкоди українській теплоенергетиці, пошкоджено низку теплових електростанцій та теплоелектроцентралей.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав громадян України ощадливо використовувати електроенергію. Він зазначив, що це має стати новою звичкою та новою нормою для всіх.

Варто додати, що побутова енергоефективність означає, що людина використовує менше енергії для потреб, але не обмежує їх.

Також у межах Українсько-Німецького енергетичного партнерства передано нову партію допомоги. Це три великогабаритні силові трансформатори потужністю 40 000 кВА кожен для живлення вузлів розподільної мережі та 16 одиниць спецтехніки.

Окрім того, шведський уряд надає новий енергетичний пакет для України на загальну суму 650 мільйонів шведських крон (понад 56 млн євро).

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: