fbpx
Сьогодні
13:27 29 Тра 2024

Апеляційний суд виніс вирок поновити Фаріон на посаді професорки "Львівської політехніки"

ФОТО ЗІ СОЦМЕРЕЖ

29 травня Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, а також стягнути на користь науковиці середній заробіток за період вимушеного прогулу — 123 тисячі 927 гривень.

Про це із зали суду повідомила кореспондентка Суспільного.

Як повідомили, 29 травня, на засіданні відбулися судові дебати. Адвокат Ірини Фаріон закликав суд задовольнити апеляційну скаргу в повному обсязі й скасувати рішення суду першої інстанції.

Представник "Львівської політехніки" наголосив, що рішення Галицького районного суду є законним, тож його варто залишити без змін. Суд вийшов у нарадчу кімнату.

"Враховуючи те, що Ірина Фаріон — науково-педагогічний працівник, вона виконує виховні функції. За висловлювання про російську мову серед військовослужбовців університет ухвалив рішення про звільнення.

Те, що зазначають в апеляційній скарзі — це виключно їхня позиція і їхнє бачення розвитку події. Як дасть оцінку суд — від того будемо відштовхуватися", коментує начальник юридичного відділу "Львівської політехніки" Андрій Мороз.

Фаріон суд

Фото: Суспільне Львів / Іванка Дусько

"Позиція відповідача — це позиція людини, яка топчеться по закону брутально і нікчемно, виконує політичні замовлення і робить при цьому "гарну міну". У жодному документі не доведено морального проступку, який вчинила Ірина Фаріон.

З якої рації було здійснене швидкісне звільнення? Чому ректор не дочекався роботи комісії? Комісія мала завершити свою роботу 22 числа, мене звільнили 15. Тобто проректор сам собі заперечує. Це означає, що він ухвалював це рішення під тиском. Не сумніваюся під чиїм — під тиском МОН, конкретної персони — Лісовий. Про це свідчить його реакція — неймовірно радісна від того, що звільнили Ірину Фаріон", — каже науковиця.

Ірина Фаріон заявила, що якщо суд ухвалить рішення не на її користь, то наступний крок — Верховний Суд.

Суддя вийшла з нарадчої кімнати та оголосила вирок. Апеляційну скаргу Ірини Фаріон на рішення Галицького районного суду міста Львова задовольнили частково.

Накази ректора НУ "Львівська політехніка" про звільнення Ірини Фаріон від 15 листопада та 28 листопада визнали незаконними та скасували.

"Суд постановив поновити Фаріон Ірину Дмитрівну на посаді професора кафедри української мови НУ "Львівська політехніка" з 24 листопада 2023 року. Стягнути з НУ "Львівська політехніка" на користь Ірини Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 24 листопада 2023 року по 29 травня 2024 року в розмірі 123 тисячі 927 гривень 27 копійок. Стягнути з НУ "Львівська політехніка" судовий збір у розмірі 5782 грн 17 копійок", — оголосила суддя Львівського апеляційного суду.

Ірина Фаріон відреагувала на рішення суду та розповіла, чи планує повертатися у "Львівську політехніку".

"Я щаслива, що право існує окремо від політики. Це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку. Не йдеться про мене, йдеться про те, щоби працювали закони, щоби ніхто не дозволяв собі під тиском зверхників ці закони змінювати.

Я дякую колегії суддів за обґрунтоване рішення (…) Я думаю над тим (про повернення у "Львівську політехніку", — ред.) Є дуже багато сил, які хотіли б, щоби я не повернулася в політехніку, а мені дуже подобається йти проти сил, яким я не подобаюся", — каже Ірина Фаріон.

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному Суді. Представник "Львівської політехніки" заявив, що очікує на повний текст рішення, а тоді будуть думати про наступні кроки.

Що відбувалося навколо Фаріон

Нагадаємо, що в інтерв'ю Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців "Азову" та 3-ї ОШБр, в тому, що вони спілкуються російською мовою. Окрім того, пізніше Фаріон опублікувала допис у своїх соцмережах, в якому заявила, що "воювати за Україну – це не заслуга, а обов'язок", а також назвала російськомовних захисників "москворотими".

Як раніше повідомляла Рубрика, пізніше Фаріон розмістила у своєму Телеграм-каналі скриншот листа зі словами підтримки від студента з Криму Максима Глєбова. При цьому вона не приховала імені хлопця та місто, де він навчається.

Згодом на проросійському ресурсі "Крымский СМЕРШ" з'явилося відео, на якому Глєбов просить вибачення за лист, який написав Фаріон, та стверджує, що відмовився від своїх поглядів.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

14 листопада студенти університету "Львівська політехніка" вийшли на мітинг та вимагали звільнення професорки Ірини Фаріон. Молодь пояснила, що їхня вимога пов'язана з негативним висловлюванням викладачки на адресу російськомовних військових ЗСУ.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканості приватного життя).

15 листопада ексдепутатку Ірину Фаріон звільнили з посади професора викладача кафедри української мови Національного університету "Львівська політехніка".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: