fbpx
Сьогодні
11:22 28 Тра 2024

Україна та Бельгія підписали безпекову угоду: 977 млн євро цьогоріч

English version here

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо. Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Брюсселя підписав із бельгійським прем'єр-міністром Александером Де Кроо двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомили в Офісі президента, передає Рубрика.

"У такій угоді вперше вказана точна кількість винищувачів F-16 – 30, які будуть поставлені в Україну до 2028 року, а перші надійдуть вже цього року. Угода гарантує своєчасну безпекову допомогу Бельгії, сучасну бронетехніку, обладнання для забезпечення потреб ВПС і ППО України, безпеку ВМС, розмінування, участь у артилерійській коаліції, військову підготовку", – сказав президент.

Фото: ОПУ

Бельгія виділить Україні на військову допомогу щонайменше 977 млн євро цього року. Таке зобов'язання, а також готовність надавати підтримку нашій країні протягом десятирічного терміну дії угоди закріплені в цьому документі.

Також Бельгія гарантує, що надаватиме своєчасну безпекову допомогу, сучасну військову техніку та озброєння з урахуванням потреб України у сфері військово-повітряних сил та протиповітряної оборони, морської безпеки, розмінування та в межах коаліції з питань боєприпасів і сприятиме проведенню військових тренувань.

Фото: ОПУ

Окремі блоки документа присвячені двосторонній співпраці в оборонній промисловості, підтримці Української формули миру, посиленню санкцій, відшкодуванню збитків, притягненню агресора до відповідальності, використанню на потреби України конфіскованих російських активів та допомозі в економічному відновленні й відбудові. Поглиблюватиметься співпраця у сферах розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації.

В угоді Бельгія чітко підтверджує підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Бельгія – 11-та країна, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7.

Фото: ОПУ

Нагадаємо, 27 травня Зеленський відвідав Іспанію.

Зокрема, йому організували прийом у короля Філіпа VI та зустріч із головами палат і фракцій іспанського парламенту.

Сторони також підписали безпекову угоду, а Мадрид оголосив про новий пакет військової допомоги для Києва.

Безпекові угоди

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

У січні Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України. Згідно з указом глави держави, очолив делегацію керівник ОП Андрій Єрмак.

Станом на сьогодні Україна вже підписала двосторонні безпекові угоди з дев'ятьма державами, а саме: Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією.

Загалом До цієї ініціативи долучилися 32 країниВелика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду.

Наразі Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. А також Київ та Варшава 24 травня розпочали офіційні перемовини щодо тексту угоди про гарантії безпеки між державами.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: