fbpx
Сьогодні
09:44 28 Тра 2024

Україна отримає від Латвії ще €20 млн на створення армії безпілотників

English version here

Фото: ОП

Латвія цього року інвестує в коаліцію безпілотників для України 20 мільйонів євро. І таку саму суму країна вкладе в розвиток власного потенціалу для оснащення дронами своїх військ.

Про це повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс, передає LSM.

"Бачачи важливість безпілотників у війні та керуючись досвідом України, ми можемо оголосити про запуск дронової ініціативи цього року. Ми можемо метафорично говорити про створення армії безпілотників", — сказав Спруд.

Це означає, що Латвія не лише постачатиме Україні безпілотники, а й ще активніше впроваджуватиме ці технології у власних збройних силах.

20 млн євро, виділені для України, передбачають як створення інфраструктури, так і закупівлю безпілотників, зокрема у латвійських компаній, на суму не менш ніж 10 млн євро.

Спруд зазначив, що наразі випробування безпілотників пройшли 7 компаній, з якими ведуться переговори про закупівлю дронів уже в червні.

"Наші амбіції — до 1000 безпілотників, які також можуть бути направлені на підтримку України", — додав міністр.

З 29 по 30 травня в Латвійському військовому музеї відбудеться хакатон ідей "Дрони для України".

Компанії, інженери, ентузіасти технологій і студенти представлять нові ідеї щодо розробки регульованих боєприпасів, альтернативних систем навігації, нестандартного зв'язку та систем боротьби з дронами. Заявки подали майже 20 команд.

"Ми зміцнюємо загальну екосистему [безпілотників] і водночас нашу власну галузь, яка може інноваційно створювати, розвивати та постачати ці технології як для наших збройних сил, так і для підтримки України", — підсумував Спруд.

Коаліція дронів

У січні Латвія узяла зобов'язання вести коаліцію дронів у межах Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

"Основна мета – зробити все, щоб якомога більше цих безпілотників було доставлено в Україну", – сказав Спрудс.

За слів латвійського колеги, ця ініціатива допоможе українським військовим у війні, де використання дронів стало важливим елементом бойових дій.

Загалом про участь в коаліції вже заявили 14 країн — Латвія, Україна, Велика Британія, Австралія, Чехія, Данія, Естонія, Італія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Німеччина та Швеція. До них можуть приєднатися й інші країни.

Наразі учасники коаліції зібрали понад 500 мільйонів євро для надання безпілотників Україні.

Нагадаємо, що 200 млн фунтів з пакета британської оборонної допомоги Україні направлять на розвідувальні, далекобійні та морські безпілотні апарати.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: