fbpx
Сьогодні
14:29 28 Тра 2024

Ситуація "асиметрична": Боррель закликав країни ЄС збалансувати ризик ескалації та необхідність захисту України

English version here

Фото: AFP/EAST NEWS

28 травня проходить зустріч міністрів міністри оборони Європейського Союзу, на якій обговорюють чи надати дозвіл Україні завдавати ударів по цілях у глибині території росії за допомогою зброї, відправленої державами-членами.

Про це інформує Bloomberg.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що такий крок є прийнятним з погляду міжнародного права, оскільки атаки Москви на Україну йдуть з території російської федерації.

"Я впевнений, що деякі висуватимуть на обговорення ризик ескалації, але ви повинні збалансувати ризик ескалації та необхідність захисту України", – сказав європейський дипломат.

При цьому він заявив, що нинішня ситуація "повністю асиметрична".

До того ж міністри оборони Естонії, Латвії та Нідерландів також висловили підтримку цій ідеї.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що використання Україною західної зброї проти цілей у росії не зробить НАТО частиною конфлікту.

"Зняття обмежень – це національні рішення, а не рішення всього НАТО. Деякі союзники не вводили таких обмежень на озброєння, які вони поставили Україні, інші ж – запровадили. Я вважаю, що зараз настав час переглянути ці обмеження", – сказав генсек НАТО.

Напередодні очільник Альянсу подвоїв зусилля, щоб закликати союзників скасувати обмеження на ураження цілей у росії.

"Коли ми поставили зброю в Україну, вона фактично вже не наша, а українська, і вони мають право на самооборону, включаючи ураження законних військових цілей за межами України та в Росії", – сказав Столтенберг на парламентській асамблеї НАТО в Болгарії.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території Росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Своєю чергою Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Зауважимо, що Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по росії.

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

28 травня премʼєр Бельгії під час пресконференції пояснив, що 30 винищувачів F-16, які Бельгія зобов'язалась передати Україні, можна буде використовувати тільки на українській території. Те саме стосується й іншого озброєння, передбаченого безпековою угодою.

Дотепер США та Німеччина особливо обережно ставилися до відправки в Україну зброї, здатної вразити цілі всередині росії, через ризик ширшого конфлікту.

Після кількох місяців прохань України на початку цього року США відправили Україні ракети великої дальності ATACMS, але при цьому зауважили, що використовувати їх можна тільки на окупованій території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: