fbpx
Сьогодні
13:59 28 Тра 2024

Швейцарія прийняла рішення вислати російських шпигунів перед самітом миру щодо України

English version here

Ураховуючи, що Берн готується провести великий саміт, метою якого буде віднайти шлях до миру в Україні, Верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію про посилення заходів щодо висилки шпигунів, приділивши особливу увагу агентам російської розвідки.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначають у виданні, законодавці верхньої палати підтримали пропозицію з формулюванням "послідовно висилати російських шпигунів та інших іноземних шпигунів".  Її також підтримала президент Швейцарії Віола Амгерд у своєму зверненні до парламенту.

"Іноземні держави повинні відчувати, що Швейцарія реагує на порушення їхньої безпеки та захищає себе", – заявила Амгерд.

Це відбулося за два тижні до того, як уряд Швейцарії прийме у себе десятки країн для участі у мирних переговорах щодо України.

Амгерд сказала, що уряд хоче послідовно висилати офіцерів розвідки, чия діяльність ставить під загрозу безпеку Швейцарії або її роль як держави, що приймає. При цьому вона підкреслила, що ця пропозиція не приведе до автоматичного прийняття рішень.

Франциска Рот, депутатка від лівоцентристських соціал-демократів і одна із прихильниць цього заходу, заявила, що нейтральна Швейцарія є магнітом для шпигунів через концентрацію міжнародних організацій у країні.

За даними вітчизняних спецслужб, це особливо справедливо щодо російських шпигунів, додала вона.

Стверджуючи, що Швейцарії необхідно виявити "нульову толерантність" до шпигунства, Рот сказала, що ця пропозиція має послужити зміцненню механізмів контролю та вигнання шпигунів.

Оскільки ця пропозиція вже була підтримана нижньою палатою у грудні, уряд тепер має діяти відповідно до неї.

Нагадаємо, нещодавно Вища рада оборони Румунії (CSAT) заявила, що російські шпигуни проникли до країни разом з українськими біженцями. Зокрема, вони мали збирати інформацію про військові навчання та допомогу Україні.

Діяльність російських шпигунів

Зауважимо, що в країнах Європи продовжує активно діяти російська шпигунська мережа.

Як повідомляла Рубрика, щонайменше 38 російських дипломатів, які можуть шпигувати під прикриттям у країнах Північної Європи ідентифікували журналісти під час розслідування.

Крім того, головне управління розвідки Міноборони здобуло список співробітників ФСБ Росії, які беруть участь у злочинній діяльності країни-агресора на території Європи.

А Швейцарія стала осередком для п'ятої частини російських шпигунів, які діють у Європі.

Крім того, росіяни дедалі частіше використовують іноземних громадян у своїх операціях. Так, за даними української розвідки, ФСБ намагається знайти іноземців у Канаді, які підтримують контакт із розвідками різних держав світу, щоб завербувати їх.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: