fbpx
Сьогодні
15:40 28 Тра 2024

Поки не на часі: до Швеції звернулися з проханням призупинити постачання Україні винищувачів Gripen

English version here

Фото: Getty Images

Оскільки Україна на цей час зосереджена на впровадженні літаків F-16, то країни-члени коаліції протиповітряної оборони закликали Швецію зачекати з постачанням Україні літаків-винищувачів JAS 39 Gripen.

Про це сказав міністр оборони Швеції Поль Йонсон, цитує видання Aftonbladet.

Як зазначив очільник оборонного відомства, прохання до Швеції прозвучало після "інтенсивних переговорів" з іншими країнами коаліції.

Йонсон зауважує, що передача шведських Gripen не відповідає тому, як "коаліція дивиться на впровадження двох систем (F-16 та Gripen — ред.) одночасно".

"Ми в жодному разі не виключаємо, що в майбутньому це може стати актуальним, але зараз у центрі уваги української сторони — реалізація програми F-16", підкреслив швецький міністр.

Нагадаємо, що 28 травня проходить зустріч міністрів міністри оборони Європейського Союзу, на якій також обговорюють чи надати дозвіл Україні завдавати ударів по цілях у глибині території росії за допомогою зброї, відправленої державами-членами.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що такий крок є прийнятним з погляду міжнародного права, оскільки атаки Москви на Україну йдуть з території російської федерації.

Що відомо про передачу винищувачів Gripen Україні

Нагадаємо, у грудні минулого року головнокомандувач Збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден сказав, що питання передачі літаків Gripen Україні обговорюється як на політичному, так і на військовому операційному рівні.

Як відомо, Швеція входить до авіаційної коаліції, метою якої є надання Україні винищувачів. Раніше українські льотчики і наземний персонал мали можливість випробувати у Швеції літаки Gripen.

Так, наприкінці травня уряд Швеції дозволив українським пілотам пройти тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Вони матимуть змогу займатися на тренажерах і здійснювати пробні польоти.

Повітряне судно Saab JAS 39 Gripen є багатоцільовим літаком четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий літак, що здатний виконувати різні завдання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: