fbpx
Сьогодні
Фото 13:23 28 Тра 2024

МКІП розширило перелік культурної спадщини: весільний обряд та чоловічий танець

Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України чотири нових позиції.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Рубрика.

Так, до Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини додано:

  • Традиційна народна гра "Ашик".

Гра "Ашик". Фото: МКІП

Вона розповсюджена на Півдні Одеської області у місцях компактного проживання болгар і гагаузів, зокрема в селах Городнє, Виноградівка Болградського району, Котловина Ізмаїльського району.

  • Традиція виконання ритуального чоловічого танцю "Сербен" у селі Чортовець Городенківської міської ради.

Виконання ритуального чоловічого танцю "Сербен". Фото: МКІП

Традиція розповсюджена також у місцях компактного проживання уродженців села Чортовець за кордоном. Це передмістя Праги (Чехія), передмістя Парижа (Франція), Португалія, Польща.

  • Культура традиційної гуцульської сирної пластики.

Гуцульська сирна пластика. Фото: МКІП

Ця традиція побутує в селах Брустури, Космач, Прокурава, Шепіт, Річка, Снідавка Косівського району та седах Криворівня, Чорний потік, Красник Верховинського району. Подібні елементи існують і в інших регіонах України, зокрема Карпатського регіону, так і в інших країнах, таких як Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, однак мають місцеві особливості, традицію та культуру, пов'язану з місцем побутування.

  • Весільний обряд "Читання корони".

Весільний обряд "Читання корони". Фото: МКІП

"Корона" побутує на теренах Волинської області.

Відтепер місцеві громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.

Нагадаємо, до переліку культурної спадщини України також внесли обуховицьке ткацтво.

Також, до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України увійшла традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне (Одеська область).

Окрім цього, департамент охорони культурної спадщини вніс Вознесенський печерний комплекс до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва за видом археологія.

А нещодавно міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали 4 нових елементи, зокрема традиційний танець кримських татар.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: